Dome slatki dome
NJEGA BOŽIĆNIH BILJAKA

Vrijeme za presađivanje je nakon cvatnje
Objavljeno 3. siječnja, 2019.
Božićni kaktus ne treba izlagati izravno Sunčevoj svjetlosti, ne smije ga se previše zalijevati

Božićna zvijezda i božićni kaktus krasotice su koje pripadaju božićnim svečanostima, a njihova boja i raskošni cvjetovi kao da prkose tmurnom nebu i oskudnoj vegetaciji podižući nam raspoloženje i podsjećajući nas kako nam se bliži novi ciklus obnove u prirodi.

Domovina božićnog kaktusa su obalne planine jugoistočnog Brazila, područje tropskih kišnih šuma. Raste na granama visokih stabala ili u pukotinama stijena, a kako je to biljka kratkoga dana, i u našim se zimskim uvjetima vrlo dobro snalazi, pod uvjetom da je u zatvorenom prostoru. Spljoštenih listova bez bodlji, spojenih jedan za drugim, čime tvore "granu", završavaju cvijetom koji je možda jedan od najljepših u porodici kaktusa. Izgled cvijeta je prilagođen oprašivanju s pomoću ptica, kolibrića, koji se brinu i o njegovu razmnožavaju. Njima se za kljun zalijepi sjeme, a one ga, trljajući kljun o grane stabala, učinkovito raznose.

Crveni, bijeli, roza
Božićni kaktus ne treba izlagati izravno Sunčevoj svjetlosti. Ne smije ga se previše zalijevati jer će istrunuti, kao i drugi kaktusi, a najbolja voda za zalijevanje je kišnica. Boja cvijeta je ružičastoljubičasta, ružičasta, crvena pa sve do bijele. Postoje brojni križanci različitih naziva koji cvjetaju u neko drugo doba godine, ali se svejedno nazivaju božićnim kaktusima zbog bolje prodaje u vrijeme zimskih blagdana. No, razlikovat ćete ih po cvjetnim pupoljcima koji bi se u pravih božićnih kaktusa trebali pojaviti još u listopadu. Da kaktus ne bi odbacivao pupove i cvjetove, od tog trena ga treba pustiti da miruje. Više ga ne gnojite, a zalijevajte vrlo malo. Čim se pupovi razviju, treba mu više vode. Osim toga, lonac s kaktusom ne smije se micati i okretati.

Kad ocvate, počinje razdoblje mirovanja. Stavite ga u prostoriju gdje temperatura iznosi 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. U tom razdoblju potrebno ga je neznatno zalijevati, toliko da se članci ne osuše. U proljeće, kada započne bujanje vegetacije, počnite ga zalijevati i prihranjivati, i to do početka rujna jer tada započinje druga faza mirovanja u kojoj biljka razvija cvjetne pupove. Postupno smanjite zalijevanje, a prihranjivanje potpuno izostavite. Kada nakon nekoliko tjedana kaktus razvije cvjetne pupoljke, premjestite ga na toplo i svijetlo mjesto. Zalijevajte ga, ne preobilno, i prihranjujte jednom do dva puta mjesečno. Voli pjeskovito humusno tlo kisele reakcije (pH 5 do 6), manje biljke presadite svake godine, a veće svake dvije do tri godine. Najbolje vrijeme za presađivanje je nakon cvatnje. Razmnožiti ga možete tako da otrgnete nekoliko članaka i stavite ih u smjesu treseta i pijeska, a kada puste korijen, presadite ih u lonce.

Varanje biljke
Božićna zvijezda prelijepa je cvjetnica crvenih, ružičastih ili bijelih listova jer ona je najdekorativniji element doma. Zimi treba svijetlo i toplo mjesto, malo gnojiva, ali redovito zalijevanje. Kada biljka u travnju izgubi listove, odrežite ju na visinu od 15 centimetara. Prilikom rezidbe ne smiju se zaboraviti zaštitne rukavice jer iz oštećene stabljike istječe otrovni mliječni sok. Posudu držite na suhom, zaštićenom i polusjenovitom mjestu u vrtu. Nakon cvatnje, biljku treba zalijevati samo jedanput tjedno, a tek nakon obrezivanja i presađivanja početi ponovo obilnije zalijevati. Dohranjivanje je potrebno u vrijeme cvatnje i rasta, i to dva puta mjesečno, tekućim gnojivom za cvijeće. Božićna zvijezda presađuje se sredinom ljeta, kada se u novu posudu stavlja zajedno sa starom, iscrpljenom zemljom. Nakon presađivanja biljku treba ostaviti dva dana na sjenovitom mjestu i bez zalijevanja kako bi se potaknulo urastanje korijena u kompost. Nakon toga se postavlja na svijetlo i toplo mjesto, redovito zalijeva i pazi da zemlja uvijek bude vlažna. Naime, da bi cvala i razvila zaliske, ova biljka zahtijeva deset sati danjeg svjetla, a četrnaest sati mraka. Zbog toga se biljka od listopada, a tijekom osam tjedana, svakodnevno četrnaest sati prekriva crnom plastičnom vrećom ili kartonskom kutijom. Biljka treba biti pokrivena od ranog poslijepodneva do kasnog jutra, što znači približno od 5 sati popodne do 9 sati ujutro.

Božićni kaktus ne voli mijenjati mjesto, ni okretanje posude u kojoj se nalazi, pa mnogi nekom oznakom na posudi označuju njezin položaj u vrijeme kada su ju kupili kako bi ju i na novom mjestu smjestili u isti položaj. Ako mu se promijeni mjesto, događa se da odbaci cvjetne pupove, pa to treba učiniti nježno.J.Kn.
Prezimljava u zatvorenom prostoru
U proljeće, s početkom vegetacije, vaš omiljeni kaktus počnite ponovo zalijevati (tijekom vrućih dana i do nekoliko puta tjedno) i prihranjivati gnojivom s većim udjelom dušika. Čim to vrijeme dopusti iznesite ga na otvoreno, a pripazite samo da kaktus nije pod izravnim utjecajem Sunčevog svjetla. U jesen, s početkom pojave nižih temperatura, božićni je kaktus potrebno unijeti u zatvoreni prostor. Ako želite da vaš kaktus opravda svoj naziv i cvjeta na sam Božić, treba mu osigurati razdoblje mirovanja u trajanju od šest tjedana. U navedenom razdoblju postupno smanjite zalijevanje, osigurajte biljci boravak u prostoriji s nižom temperaturom, a prihranjivanje u potpunosti izostavite.

Razmnožava se vrlo uspješno reznicama, odmah nakon završetka cvatnje. Odrežite vrhove stabljika tako da imaju četiri odsječka i utaknite ih u supstrat za ukorjenjivanje na način da je jedan odsječak utaknut u supstrat, a tri vire vani. Dok se ne razvije korijen, biljku je potrebno samo nadzemno orošavati, nikako ne zalijevati - to je jedna od najčešćih pogreška prilikom razmnožavanja božićnog kaktusa.
Presadite drvce
Kakvo će biti vaše drvce kada naraste možete vidjeti već prema njegovu korijenju. Ako se ono jako širi, takva će biti i krošnja. Općenito, korijen božićnog drvca ne širi se previše, nego više raste u dubinu, kako bi stablu osigurao stabilnost za jakih vjetrova i napadalog snijega. Drugi veliki problem na koji treba pripaziti jest da drvce prije presađivanja ne ostane predugo u zatvorenom i zagrijanom prostoru vašeg doma. Dok boravi u sobi, trebalo bi ga redovito zalijevati i prema potrebi taj prostor ne grijati previše. Kad stablo odigra svoju blagdansku ulogu, iznesite ga van na zaklonjeno mjesto kako bi se aklimatiziralo, pa ga presadite nakon toga. Ne zaboravite, veliko crnogorično drvo imat će problema u malom vrtu te radije u njega posadite neku od brojnih patuljastih, sporo rastućih ukrasnih jela i četinjača. Oko njih postavite veće kamenje, kako biste dobili dojam kamenite padine, a možete ih i osvijetliti žaruljom širokog spektra svjetla kako biste dobili pravi šumski ambijent. Ne voli mijenjati mjesto
Možda ste propustili...

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

VRTNE GARNITURE ZA UŽIVANJE

Uživajte u vrtu ili na balkonu

Najčitanije iz rubrike