Kultura
BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Ove se godine dirigent Ante Sladoljev, zborovođa u HNK-u od veljače ove godine, odlučio za pučke hrvatske božićne pjesme

U osječkoj će konkatedrali (Župi sv. Petra i Pavla) u nedjelju, 16. prosinca, s početkom u 19.15 sati (nakon svete mise) zbor Opere osječkoga HNK održati svoj prvi od ukupno sedam ovogodišnjih Božićnih koncerata. Ulazak je, kao i na sve ostale, besplatan. Iako ni ove godine ne će s repertoara izostati tradicionalni Novogodišnji koncert u HNK-u, osječka publika rado sluša i koncerte na kojima zbor dolazi do potpunog izražaja, a tematika pjesama uglavnom je božićna.

Pučke hrvatske

Ove se godine dirigent Ante Sladoljev, zborovođa u HNK-u od veljače ove godine, odlučio za pučke božićne pjesme hrvatskih autora. Kada se ovakav program sastavlja, kaže Ante Sladoljev, 30-godišnji Zagrepčanin, koji je ugovor s osječkim teatrom potpisao na dvije godine (nakon dugogodišnje zborovotkinje Ljubice Vuletić, te Davora Kelića), izbor je bogat, stoga koncepcijski morate biti odlučni i jasni.
- Prvo morate osmisliti ideju, što želite - strano, suvremeno, hoćete li miješati, tematski ili, pak, imati misao vodilju u slaganju. Ja sam se ove godine odlučio za tradicionalni izbor hrvatskih božićnih pjesama, s jednim malim iznenađenjem za bis - uvjeren je Ante Sladoljev da će publiku oduševiti u svim gradovima i crkvama.
U glazbenom izboru Ante Sladoljeva i izvedbi zbora Opere uživat će publika diljem Slavonije u čak sedam izvedbi. Nakon osječkoga, odmah sljedeći dan (u ponedjeljak, 17. prosinca) mogu ih poslušati Baranjci, i to u Župi sv. Martina biskupa u Belom Manastiru, s početkom u 18 sati. Nekoliko dana poslije predstavljaju se publici u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, u četvrtak, 20. prosinca, u 19 sati. Ponovno su u Osijeku, u Župi sv. Josipa Radnika u petak, 21. prosinca, u 18 sati, a dan poslije u katedrali sv. Petra u Đakovu, s početkom u 19 sati.
Župa Duha Svetoga u Feričancima ugostit će osječke glazbenike u subotu, 29. prosinca, u 18 sati, a posljednji, sedmi koncert ponovno je u Osijeku, gotovo na samom kraju kalendarske godine. U Župi sv. Ćirila i Metoda gostuju u nedjelju, 30. prosinca, u 19.30 sati.
- Naš zbor u kazalištu sve raduje, što god se s njima radi - kratko je, uz osmijeh, komentirao dirigent kako članovi zbora reagiraju na ovakve koncerte i repertoar. Publici koja jamči uživanje, bez obzira na to slave li Božić ili koliko imaju godina.
- Ideja je zajedništva, Božića i da svi skupa pjevaju. Stoga nema solističkih dionica - ističe Sladoljev, priznajući da još nije uspio ispitati akustiku osječke konkatedrale, no očekuje da će biti kao i u svakoj drugoj crkvi.
Dirigiranje i klavir

Ante Sladoljev prošli je tjedan diplomirao dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Mladena Tarbuka, nakon što je prije toga diplomirao i klavir na istoj ustanovi, u klasi prof. Katarine Krpan.
Završio je glazbenu školu Pavla Markovca u klasi prof. Mare Bolfek, te Klasičnu gimnaziju. Nastupao je kao solist u komornim sastavima te sudjelovao na više natjecanja u domovini i inozemstvu. Svoje su mu znanje prenosili eminentni glazbeni pedagozi: S. Gadžijev, A. Valdma, J. F. Antonioli, F. Gianello, K. H. Kämerling i drugi.
Osvojene nagrade: Rosone (Italija) 1996.; San Bartolomeo al Mare (Italija) 1997.; Moncalieri (Italija) 1998.; Sale (Italija) 2001.; Pinerolo (Italija) 1999.; Gorizia (Italija) 2006.; Taurisano (Italija) 2010.; Barletta (Italija) 2011.)
Zagreb, natjecanje Etide i skale 1996.; Zlatko Grgošević (Zagreb) 2000. i 2006.
Praizveo je djela hrvatskih skladatelja, a neka je i snimio za HRT. Od 2009. sudjeluje u HR-projektu, za koji je dobio posebnu Rektorovu nagradu. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora na tribini Darko Lukić 2013.
 
Narcisa Vekić
PROGRAM BOŽIĆNIH KONCERATA
KIRIE ELEISON - harmonizacija Franjo Dugan

SVIM NA ZEMLJI - harmonizacija Franjo Dugan

DVORANI NEBA - harmonizacija Franjo Dugan

O BETLEME - harmonizacija Franjo Dugan

RADUJTE SE NARODI - harmonizacija Franjo Dugan

VESELJE TI NAVJEŠĆUJEM - harmonizacija Franjo Dugan

USPAVANKA MALOME ISUSU - harmonizacija Franjo Dugan

RODIO SE BOG - harmonizacija Franjo Lučić

SPAVAJ, SINKO - harmonizacija Franjo Dugan

RADOSNA NAM JE URA - harmonizacija Anđelko Klobučar

TRI KRALJA JAHAHU - harmonizacija Franjo Dugan
16. prosinca
KONCERT U OSJEČKOJ KONKATEDRALI
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike