Kultura
USPJESI LUTKARSKE PREDSTAVE DVAJU KAZALIŠTA

Kaštanka niže nagrade: Koprodukcija kazališta iz Virovitice i Zadra osvojila je svijet, ali ne i domaći hrvatski žiri
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Briljantna mlada glumica Sara Lustig Kaštanki utjelovila istinski život i dušu
VIROVITICA

Već nadaleko poznata lutkarska predstava "Kaštanka", vrhunska koprodukcija kazališta Virovitica i Zadar, svaki dan niže uspjehe. U samo dva mjeseca ta predstava i njezini odlični glumci "pokupili" su šest iznimno vrijednih nagrada.

Sve je počelo krajem rujna u Zagrebu, gdje je nakon niza međunarodnih nagrada Kaštanka na ovogodišnjem 51. PIF-u u osvojila dvije nagrade. Višestruko nagrađivana Sara Lustig ovaj put dobila je nagradu za kreaciju uloge Kaštanke, a Natalija Burnos za cjeloviti likovni dojam predstave. Potom je niz nagrada nastavljen u listopadu, kada su Sara Lustig i Dominik Karakašić na ovogodišnjem Festivalu ASSITEJ u Čakovcu osvojili nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u predstavi “Kaštanka”. U objašnjenju prosudbene komisije toga festivala stajalo je kako se Sara Lustig stopila na zanimljiv način sa svojom lutkom Kaštanke, pojašnjavajući kako je lutka bila kao prirodni produžetak glumičina tijela, a glumičino tijelo kao proširenje lutke.

Sredinom studenoga došla je možda i najljepša vijest u virovitičko kazalište. Naime, virovitički glumci Draško Zidar i Sara Lustig te predstava Kaštanka nominirani su za nagrade Hrvatskog glumišta za 2018. godinu. U kategoriji za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade, nominirana je "Kaštanka" Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov te Sara Lustig za najbolju žensku ulogu za ulogu u Kaštanki. Priča o nagradama za Kaštanku nastavljena je prije nekoliko dana na 15. Dječjem kazališnom festivalu ‘‘Pozorište zvezdarište‘‘ u Beogradu, gdje je ova odlična predstava osvojila treću nagradu dječjeg žirija. Sara Lustig dobila je nagradu "animacija lutaka" za animaciju Kaštanke u istoimenoj predstavi, a Frane Papić nagradu za dizajn svjetla. I ovo definitivno nije kraj, jer Kaštanka osvaja cijeli svijet, njezini glumci oduševljavaju, a sve prati vrhunska ekipa u kojoj je svatko za sebe umjetnik svoga područja. Briljantna glumica Sara Lustig, koja igra glavnu ulogu Kaštanke, prije svega je ispunjena kada je na sceni, a svaka joj je nagrada motiv više.

- Iako nismo od onih što jure za nagradama, u svakom slučaju je lijep osjećaj dobiti priznanje za ono što radiš. Pa tako svaku našu nagradu uzimamo kao motivaciju za dalje i drago nam je kad se prepoznaje trud i rad. Nominaciju nisam doživjela drukčije od svih ostalih nagrada. Biti nominiran nagrada je sama po sebi, posebno jer nominacija dolazi od struke, iako, moram priznati, priželjkujem da lutkarstvo dobije vlastitu kategoriju na Nagradama hrvatskog glumišta umjesto da bude u kategoriji s predstavama za djecu i mlade. To je nešto o čemu sam razmišljala otkako pratim Nagrade hrvatskog glumišta. To mi se intenzivno motalo po glavi otkako sam saznala da sam nominirana jer bi time lutkarstvo dobilo na važnosti kao zasebna grana kazališne umjetnosti i odvojila se od predrasude da je lutkarstvo isključivo medij za stvaranje predstava za djecu. Danas lutkarske predstave za odrasle postoje gotovo isključivo samo u sklopu privatnih umjetničkih organizacija, a priznavanjem lutkarstva od struke potaknulo bi i veća institucionalna kazališta na ulaganje u kvalitetne, inovativne i dosad gotovo neviđene, u Hrvatskoj, lutkarske predstave za odrasle - kaže Sara, koja lutki doista utjelovljuje život, iako je ta vrsta glume izuzetno teška.

- Lutkarstvo jest teško, ali i predivno, i ispunjavajuće, i izuzetno kreativno. Upravo zbog tog razloga sva ona razmišljanja o lutkarstvu kao zasebnoj kategoriji, jer je lutkarstvo puno više od onog kako ga često vidi publika, ali i struka - iskrena je Sara, pred kojom je jedan veliki novitet.

- Radimo koprodukciju s kazalištem Zorin dom Karlovac, čemu se neizmjerno veselim jer ću raditi s ljudima i kazalištem koje jako dobro poznajem, zapravo, s kazalištem u kojem sam prvi put stala profesionalno na scenu. Tako da ću zasad objesiti lutke o klin i posvetiti se malo glumi. Ali samo zasad – zaključuje sjajna Sara Lustig.

Vladimir Grgurić
šest nagrada
U POSLJEDNJA TRI MJESECA
Sara Lustig

glumica

Priželjkujem da lutkarstvo dobije vlastitu kategoriju na natječajima za Nagradu hrvatskog glumišta umjesto da bude u kategoriji s predstavama za djecu i mlade, jer bi to naglasilo važnost lutkarstva
KAŠTANKA SE DOKAZALA U SVIJETU
Ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš bio je vidljivo razočaran što Kaštanka nije dobila ništa, no prije svega je ponosan na predstavu i ekipu koja ju radi:

- Možda ljudi to olako zaboravljaju, ali biti među tri najbolje predstave i uopće biti nominiran golem je stvar i zato sam ponosan. Dakle, to je treće mjesto u državi, i mi smo presretni. Imam svoje mišljenje o odluci o Nagradama hrvatskog glumišta, no iz obzira prema kolegama koji su svakako zaslužili svoje nagrade, ne želim komentirati one koji su o svemu odlučivali. Kaštanka se pokazala i dokazala u cijelom svijetu, to je ono na što smo posebno ponosni i upravo zbog toga ćemo je i dalje igrati, počevši već od veljače iduće godine, kada ćemo je prikazati u sklopu našeg festivala VIRKAS pred domaćom publikom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike