Novosti
ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU

Tenkovima su tukli zgradu
u kojoj je bilo 800 ranjenika
Objavljeno 19. studenog, 2018.

U ponedjeljak je u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, dan nakon što se u Vukovaru oko 65 tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske poklonilo žrtvama tog herojskog grada iz 1991. godine, odana počast stradalima u tom dijelu Vukovara. Obilježavanje 27. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila Borova naselja na dan 19. studenoga također je, kao i svih proteklih godina, dio službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2018.

Odavanje počasti stradalima počelo je komemorativnim skupom koji je pod sloganom "Žrtva Borova naselja za Domovinu", održan na mjestu negdašnje zgrade vukovarskog Borovo commerca. Taj objekt, u čijem je podrumu u vrijeme bitke za Vukovar bila pomoćna ratna bolnica, ali i sklonište za stotine civila, razoren je u Domovinskom ratu, a ostaci su kasnije u potpunosti uklonjeni. Prema podacima vukovarskh udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na dan okupacije Borova naselja u toj vukovarskoj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, a u cijelom je Borovu naselju poginulo 176 hrvatskih branitelja i civila. Službeni podaci govore i kako je u podrumu Borovo commerca bilo oko 800 ranjenika. "Njih 115 je nakon sloma obrane Borova naselja odvedeno u nepoznato i ubijeno", rečeno je na skupu.

"Na ovom se mjestu dogodio grozan zločin, jer je agresor znao da se u podrumu nalaze ranjenici, ali to ga nije spriječilo da tenkovima tuče zgradu koje danas više nema", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. U izjavi novinarima gradonačelnik je naveo i kako je Kolona sjećanja koja je u nedjelju prošla ulicama Vukovara 27 godina nakon ratne tragedije tog grada "bila dostojanstvena i svima može služiti na čast".

U ime organizatora skupa pred zgradom Borovo commerca, udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", brojnim se hodočasnicima obratila predsjednica Manda Patko. Istaknula je pritom kako ni gotovo tri deseljeća nakon rata i počinjenih i zločina "bol i tuga nisu ništa manji", a upozorila je i na činjenicu da je prošlo već mnogo vremena od posljednjih identifikacija, kao i pronalaska grobišta koja skrivaju posmrtne ostatke još oko 300 nestalih u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su u Koloni sjećana pješice prošli putem od Borovo commerca do župne crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, gdje je misu zadušnicu predvodio župnik Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca, mons. Tadija Pranjić.

Također, programom "Svjedočenjem protiv zaborava" odana je u ponedjeljak počast i hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. u Borovu Selu, pri čemu je položen vijenac u Dunav. Vukovarci su počast odali i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice između Borova i Dalja, gdje je podignuto spomen-obilježje. S.Butigan
Manda Patko

predsjednica udruge “Vukovarske majke”

Gotovo tri desetljeća nakon što su počinjeni zločini, tuga i bol nisu ništa manji. Prošlo je mnogo vremena od zadnjih identifikacija i pronalaska grobišta koja skrivaju posmrtne ostatke još oko 300 nestalih.
POČAST ŽRTVAMA OVČARE
Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju dio je programa u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, a u spomen na 18. studenoga 1991., kad je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana toga grada. U utorak, 20. studenoga, odat će se počast ubijenima u koncentracijskom logoru u Veleprometu te žrtvama Ovčare.