Svijet
SRBIJA STRAHUJE

"Kosovo u Interpolu znači nove tjeralice za Srbima"
Objavljeno 20. studenog, 2018.
U nedjelju u Dubaiju je počelo zasjedanje 87. glavne skupštine Interpola na čijem je dnevnom redu, između ostaloga, i primanje Kosova u ovu međunarodnu policijsku organizaciju, a u Srbiji već mjesec dana diplomatskim i nediplomatskim kanalima nastoje to spriječiti.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ipak je uvjeren da će Kosovo postati član Interpola i najavljuje kako bi se tada na Interpolovim tjeralicama moglo naći 5000 Srba s optužbama za počinjene zločina na Kosovu. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović strahuje kako će Kosovu kao članici Interpola biti dostupne povjerljive baze podataka o svjetskom kriminalu, a nedavno smijenjeni načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Ljubiša Diković predviđa da će se među prvima naći na Interpolovoj tjeralici prema zahtjevu Kosova, jer je 1999. godine bio zapovjednik postrojbe čiji su pripadnici optuženi za zločine na tom području.


Srpski mediji "doznaju iz povjerljivih izvora" kako na sjednici u Dubaiju "SAD, Velika Britanija i Turska vrše snažan pritisak, prije svega na pojedine afričke države, da glasaju za prijam Kosova u Interpol". Prvoga dana zasjedanja javljali su kako je član kosovskog izaslanstva navodno fizički nasrnuo na srpskog predstavnika, ali ne navodeći imena i detalje.
Glasovanje o primanju Kosova na glavnoj skupštini Interpola u Dubaiju trebalo bi se održati u utorak. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike