Mozaik
STJEPAN LACH

Želim pjevati pjesme koje će trajati i izazvati emocije
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Objavio je singl “Više od ljubavi”, a od ove subote ga gledamo u “A strani”

Stjepan Lach, mladi pjevač iz Slavonije, objavio je novi singl "Više od ljubavi", a za koji je izašao i videospot snimljen u predvinim Fužinama u režiji Ninac produkcije.

Lach i u trećem singlu nastavlja vrlo uspješnu suradnju s autorom glazbe Dominikom Lučićem i tekstopiscem Aleksandrom Čubrilom, dvojcem koji donosi svjež pristup glazbi. Pjevača koji je širu publiku najprije osvojio nevjerojatnom lakoćom pjevanja u TV showu "The Voice", a od prošle sezone u njegovim fenomenalnim izvedbama uživaju gledatelji najpopularnije glazbene TV emisije "A strana", koja ove subote, 10. studenoga ponovo kreće s emitiranjem na HRT-u. Već je prvim dvjema autorskim pjesmama "Nije važno" i "Prava razlika" pokazao ozbiljnu namjeru stati uz bok najvećim imenima glazbene scene.

- Želim pjevati kvalitetne pjesme koje će trajati i koje će u ljudima potaknuti najbolje emocije, a pritom ostati normalan dečko kakvog me moji najbliži znaju - kaže o viđenju svoje karijere ovaj simpatični pjevač iz mjesta Turnašica pokraj Pitomače, inače diplomirani profesor zemljopisa, kojeg dobro poznaje i publika kazališta Komedija u čijim mjuziklima nastupa.

Predstavi nam svoj novi singl "Više od ljubavi". Kako je nastala pjesma, tko su autori...

- Pjesmu ‘‘Više od ljubavi‘‘ potpisuje isti autorski trojac koji je radio i moja prva dva singla "Nije važno" i "Prava razlika". Glazbu potpisuje Dominik Lučić, tekstove Aleksandar Čubrilo, a aranžmane Jan Erceg i Dominik Lučić. Ova se ekipa okupila s ciljem da napravimo pjesme koje će odgovarati mom vokalu i zbog toga mi je iznimno drago. Kada smo se malo upoznali, vokalno i osobno, u dečkima su se rodile ideje kako bi to trebalo zvučati i evo, godinu dana nakon tog našeg prvog susreta, ponosno možemo reći da su iza nas već tri vrlo uspješna singla.

Gdje je snimljen spot i zašto baš tamo?

- Spot za aktualni singl "Više od ljubavi" snimljen je u Fužinama u Gorskom Kotaru. Zanimljivo je da smo i prijatelj koji snima spotove Josip Ninković i ja diplomirani geografi, tako da poznajemo priličan broj prekrasnih lokacija unutar Lijepe naše, a Fužine su nam se uklapale u priču oko ove pjesme pa je zato odluka pala na njih. Jako volim prirodu i lijep krajolik i nastojim tu ljubav ukomponirati i u svoje spotove.Javnost te prvo upoznala u showu "The Voice".

Što si naučio tamo i misliš li da je to prava platforma za mlade pjevače?

- Tako je, iako sam i ranije bio pjevački aktivan, "The Voice" je bio prva znatnija odskočna daska u mojoj glazbenoj karijeri. Na Voice se ne bih prijavio da nisam vjerovao da mogu ostaviti važniji trag. Na kraju je ispalo tako kako je ispalo, ja sam ispao na slijepim audicijama, ali sam to najbolje prihvatio jer sam i tada bio svjestan da je takav format odlična odskočna daska za nas mlade pjevače, ali isto tako da nije nikakva garancija uspjeha. Da bi uspio u glazbi, potrebno je, kao i svugdje drugdje, puno truda i rada, a uspjeh dolazi tek nekoliko godina kasnije. Na kraju, to rano ispadanje otvorilo mi je vrata nekih novihangažmana, tako da sam se nakon showa počeo profilirati kroz kazalište.

Gledamo te od ove subote već drugu sezonu u emisiji "A strana". Što ćeš pamtiti iz prve sezone? Koje pjesme su ti posebno sjele kao izvođaču?

- Jako se radujem tome da sam pozvan i u ovu sezonu i jedva čekam emitiranje da vidim kako će sve to izgledati na malim ekranima. "A strana" je emisija za koju mi se nekad čini kao da sam ju izmislio po svojim željama jer nama mladima širom otvara vrata prema publici koja će nas tako lakše primijetiti. Ekipa je odlična, svi su vrhunski pjevači, a poseban je onda izazov igušt dati ono nešto više kako bi u jednoj takvoj masi ostao primijećen. Iz prve sezone u najljepšem mi je sjećanju nastup s pjesmom Olivera Dragojevića "Molitva za Magdalenu". Jako volim tu pjesmu, bila mi je prvi nastup u "A strani", odlično je prihvaćena, a i pjevao sam ju nakon velikog Zdravka Čolića: mislim da je jasno zašto volim tu uspomenu.

Koji su glazbeni uzori, na našoj i na stranoj sceni?

- Najveći glazbeni uzor mi je bez premca Toše Proeski. Danas kada pogledam sve nas mlade i usporedim s nama što je sve on postigao u našim godinama, shvatim o kakvom se velikom pjevaču radilo. Pored njega tu su naravno Oliver i Gibonni, kao i crnogorski pjevač Sergej Ćetković. Sa strane scene izdvojio bih Michaela Bublea.

Kad bi mogao poželjeti da s nekim od njih pjevaš duet, tko bi to bio?

- Imao sam tu priliku nastupiti već dvaput sa Sergejem, a i veliku sreću dijeliti pozornicu s Oliverom i Gibonnijem na njihovoj prošlogodišnjoj turneji "Familija", zajedno sa svojim zborom Izvor. Ali kad bi me itko od glazbenih uzora kontaktirao s tom namjerom, naravno da bih to učinio.

Završio si za profesora zemljopisa. Jesi li radio ikada taj posao?

- Zasad još uvijek nisam, ali postoje naznake da bi se mogao okušati i u tom smjeru, ipak mi je to profesija. Drago mi je da sam završio fakultet i smatram to pametnim ulaganjem u budućnost. Ako se bilo kako poslože životne okolnosti da neću moći živjeti od svoje najveće ljubavi, glazbe, rad sa djecom neće mi biti nimalo manje drag.

Nedavno si rodnu Slavoniju zamijenio Hercegovinom. Što ti nedostaje najviše?

- Zapravo me je još uvijek teško locirati jer sam na 4-5 adresa, kako se gdje zateknem. Rodom sam iz Turnašice, sela pokraj Pitomače koja je zapravo već dio Podravine i ondje navratim kad god stignem do svoje obitelji i prijatelja. Moja supruga je iz Hercegovine, a posao me još uvijek najviše veže uz Zagreb, tako da mogu reći da sam zapravo najviše na cesti.

Što planiraš dalje, u 2018. godini, kad je riječ o tvojoj karijeri?

- Kao što sam već spomenuo, od subote kreće nova sezona "A strane" u kojoj ću biti prilično često, ovih dana izašao je treći singl "Više od ljubavi", koji sada traži svoju promociju pa će u tom smislu uslijediti neki nastupi, a sve informacije mogu se uvijek ažurno saznati na mojim službenim stranicama na Facebooku i Instagramu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike