Crna kronika
NOĆNO ODUZIMANJE PREDNOSTI

Opet sudar auta na crnom prometnom retfalačkom raskrižju
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Nesreću je skrivio vozač Mercedesa koji je iz Žutog naselja izletio u Kozjačku i zabio se u taksi-vozilo
OSIJEK
Trebali su novopostavljeni znakovi STOP i dva zakrivljena ogledala riješiti crnu retfalačku prometnu točku, onu na raskrižju Kozjačke i Ulice Ljudevita Posavskog. "Idila" je trajala nešto više od mjesec dana, sve do četvrtka oko 23 sata kada se dogodio sudar u kojemu, pukom srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba. Nesreću je izazvao vozač Mercedesa koji se zabio u vozačeva vrata taksija Cameo, Dacie Logan MCV.
Policija je dojavu o nesreći dobila u 23.10 sati.
- Tridesetpetogodišnji vozač kretao se Mercedesom Ulicom Ljudevita Posavskog od sjevera prema jugu. Dolaskom do križanja s Kozjačkom ulicom, gdje se nalazi vidljivo postavljen prometni znak obveznog zaustavljanja, vozač se nije zaustavio i nije propustio vozilo koje se kretalo Kozjačkom ulicom, koja ima prednost prolaska. Zbog toga je 35-godišnji vozač udario prednjim dijelom vozila u lijevi bočni dio taksija kojim je upravljao 25-godišnjak. Taksi-vozilo odbačeno je na travnati dio uz kolnik pri čemu je oštećen prometni znak. U osobnom automobilu 35-godišnjaka nalazila se jedna putnica, dok su u taksi-vozilu bile dvije putnice. Nitko od sudionika prometne nesreće nije zatražio liječničku pomoć - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Nakon sudara taksi se zaustavio između stabla i zidane ograde obitelji Čunko, koja je dijelom srušena u sudarima s kraja kolovoza. Ograda ovaj put nije oštećena, kao ni zakrivljeno ogledalo. U Mercedesu, kojem je oštećen prednji kraj, uz vozača se nalazila i suvozačica.
Prvi su na mjesto nesreće dotrčali gosti obližnjeg kafića koji su, čuvši snažan udarac, pomislili da ima teže ozlijeđenih. Otvaranjem vrata pomogli su dvjema djevojkama da iziđu kroz lijeva stražnja vrata taksija, a uskoro je iz taksija, uz malo veće probleme, izišao i vozač. Pristigla ekipa hitne pomoći, srećom, nije trebala intervenirati, a očevid je obavila prometna policija koja je alkotestirala oba vozača.
Podsjetimo, nakon brojnih nesreća na križanju Kozjačke, Prenjske i Ulice Ljudevita Posavskog, poznatije kao osječko Žuto naselje, postavljeni su znakovi u Prenjskoj ulici i Žutom naselju koji su trebali pridonijeti sprječavanju prometnih nesreća. S obje strane postavljeni su znakovi nailazak na znak obveznog zaustavljanja nakon 25 metara pa znakovi STOP te još ogledala. Međutim, i dalje većina vozača ne mari za vidljivo postavljene prometne znakove, nego samo nastavi voziti i tako oduzima prednost vozačima koji se kreću jednosmjernom Kozjačkom ulicom od zapada prema istoku.
Znakovi su postavljeni nakon dvije teže prometne nesreće koje su se dogodile u kolovozu, a u kojima je kolateralna žrtva bila zidana ograda kuće na raskrižju Kozjačke i Prenjske ulice. U prvom sudaru, 19. kolovoza, zidana ograda bila je prodrmana nakon sudara Mazde koja se kretala Kozjačkom i Škode koja je nailazila Ulicom Ljudevita Posavskog. U sudaru su tri osobe ozlijeđene. Nepunih tjedan dana kasnije, u gotovo identičnom sudaru, ograda je srušena. Ovaj put došlo je do sudara Toyote i BMW-a, nakon čega je jedan od terenaca umalo završio u dvorištu obitelji Čunko. Željezni dio ograde je slomljen i ulubljen, a zidana ograda je srušena. Takva je ostala do današnjeg dana.
Milan Bugarić/Sandra Lacić
SEMAFORI ILI LEŽEĆI POLICAJCI
- Danima su se naslikavali mnogi pred našom kućom i rekli da će znakovi i ogledala riješiti sudare. Odmah je bilo jasno da je samo pitanje dana kada će se sudar dogoditi. Kada će odgovorni konačno shvatiti da je rješenje ovog problema postavljanje semafora ili usporavanje Kozjačke ulice, iako ima prednost, ležećim policajcima. Ovo više nije normalno, imali smo osjećaj da je eksplodirala bomba - rekli su supružnici Čunko.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike