Novosti
UGROŽAVANJE GRAĐANA

Treba poboljšati opremu i radne uvjete vatrogasaca
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Pripadnici JPVP-a Osijek moraju imati uvjete kakve zaslužuju, kaže župan Anušić

Vezani članci

APEL OSJEČKIH VATROGASACA

Profesionalni vatrogasac pijan pao u otvor cijevi

Nakon što smo u redakciju primili anonimno pismo vatrogasaca Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek u kojemu se navode brojni problemi u toj postrojbi te doznali o teškom stradavanju vatrogasca u smjeni, od čelnika Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka pokušali smo dobiti komentar o tome koliko su građani ugroženi zbog problema među pripadnicima najveće slavonske vatrogasne postrojbe.


Osječko-baranjski župan dao je podršku vatrogascima i upozorio na opasnosti koje prijete svim građanima ako se nešto hitno ne poduzme.

Potpora

- I prije preuzimanja dužnosti župana posjetio sam Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu Osijek i izrazio nezadovoljstvo kvalitetom njezine opreme, odnosno financijama kojima raspolaže. Dajem apsolutnu podršku postrojbi i dečkima koji svoj život žrtvuju u kriznim situacijama i definitivno mislim da im se radni uvjeti i oprema moraju poboljšati, kao i njihov cijeli sustav koji ih financira, od plaća nadalje. Golema je opasnost za građane zbog problema u vatrogasnoj postrojbi. Sjetite se samo havarije koja je zahvatila postrojenje Croduxa. U radijusu od kilometra sve bi bilo poravnano, a vatrogasci su to spriječili. Sjetimo se i ljudskih života koje spašavaju nakon prometnih nesreća. Ti ljudi moraju imati uvjete kako zaslužuju - kazao je župan Ivan Anušić. Međutim, dodaje kako Županija na stanje u JPVP-u Grada Osijeka ne može utjecati.
Podsjetimo, anonimno pismo vatrogasaca poslano je na adresu ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslava Davora Božinovića te osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića.
U pismu se navode brojni problemi vatrogasaca, a kao najveći se ističe to što vatrogasci ne odrađuju fizičke treninge, ugašeni su osposobljeni timovi za spašavanje iz dubina i s visina, ronilački tim te tim za rad s opasnim tvarima, indikacijskom opremom i vozilom kojeg nema do Zagreba, a oprema i vozila nisu im servisirani, sve pod izlikom ušteda. Posebno je prozvan Pero Čeman, zapovjednik JPVP-a Osijek: "Isto tako, moramo napomenuti da je svojim nesavjesnim radom doveo postrojbu u poziciju da oprema za rad na visini nije atestirana (visinska vozila) pa su vozači u strahu ako netko nastrada prilikom rada, vozila se ne servisiraju redovno ni periferna oprema na njima, sve u cilju uštede. Također, isti ne sudjeluje ni u kakvom radu Vatrogasne zajednice Osijek ni Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županje, pa smo time izgubili Vatrogasni operativni centar za Vatrogasnu zajednicu Osijek, što je bitno za postrojbu ove veličine, znati što se događa u susjednim općinama, na koje možete izići u svakom trenu, imati informaciju odmah, biti spreman pomoći. Zbog njegova nerada nismo ni umreženi u cijelosti u komunikacijski sustav Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije", navodi se u pismu koje smo, iako je anonimno, odlučili objaviti jer smo dobili potvrdu da su navodi iz njega točni. U pismu se navodi i da su na pojedina zapovjedna mjesta postavljeni djelatnici koji nemaju kvalifikacije za obnašanje tih dužnosti.
Uštede


Podsjetimo, Pero Čeman preuzeo je funkciju prvog čovjeka osječkih profesionalnih vatrogasaca nakon što je Boris Banjan smijenjen s obrazloženjem da mu "loše idu menadžerske sposobnosti." Problem je nastao kada je u prosincu prošle godine JPVP-u Osijek nedostajalo oko 300.000 kuna za plaće vatrogasaca. Profesionalne vatrogasce početkom te godine dočekala je suspenzija zakona o nagradama državnih službenika i namještenika, prema kojem su morali isplaćivati nagrade radnicima od 4, 8 i 10 posto. Sukladno s prijašnjim ugovorom za državne službenike i namještenike, ta su davanja ukinuta, no od 1. siječnja prošle godine, kad je nastupio novi zakon, o ponovnom uvođenju spomenutih davanja, vatrogasci su ih morali isplaćivati. Problem je bio u tome što proračunom Grada nije bio predviđen novac koji se u to vrijeme nije ni trebao isplaćivati. Grad Osijek tada je kazao da je država donijela tu odredbu pa neka je i plati. Novi zapovjednik novac je prvo pokušao namaknuti naplatom intervencija, no, kako tvrde vatrogasci, i pretjeranim uštedama na račun sigurnosti građana.
Sandra Lacić
Pismo o problemima vatrogasaca poslano ravnatelju DUZS-a, glavnom vatrogasnom zapovjedniku, ministru obrane itd.
PROVJERA INSPEKCIJAMA
"Postoje inspekcijske i druge službe u državi koje su nadležne provjeravati navode anonimnih predstavki. Gradskoj upravi to nije u opisu poslova. Grad Osijek i ja osobno smo iznimno zainteresirani da Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek funkcionira na najvišoj profesionalnoj razini", odgovorio je Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik, na naš upit o navodima vatrogasaca o brojnim problemima u profesionalnoj postrojbi.
Možda ste propustili...