Novosti
APEL OSJEČKIH VATROGASACA

Profesionalni vatrogasac pijan pao u otvor cijevi
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Na niz adresa poslano je pismo o problemima osječke postrojbe

Problemi Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek u srijedu su sa sjednice Gradskog vijeća dijelom izišli i u javnost. Naime, Anto Đapić (DESNO) zatražio je od Pere Čemana, zapovjednika JPVP Osijek, očitovanje o stradavanju vatrogasca prošlog tjedna.


Kako neslužbeno doznajemo, vatrogasac I. V. pao je za svog radnog vremena u otvor tzv. spusnice, cijevi kojom se vatrogasci spuštaju kad idu na intervenciju, 11. listopada oko 1.30. U krvi je imao oko 1,8 promila i Hitnom pomoći prevezen je u bolnicu. Prve informacije govorile su da vatrogasac ima nekoliko napuknutih kralježaka, ozljedu pete te posjeklinu na glavi. "Uzimaju se izjave očevidaca, a nakon događaja sazvan je odbor zaštite na radu. Prikuplja se medicinska dokumentacija i kad saznamo činjenice, postupit ćemo u skladu sa zakonom. Mogu reći jedino da je taj vatrogasac cijeli svoj radni vijek u postrojbi", kazao nam je Pero Čeman.
U međuvremenu smo došli u posjed anonimnog pisma u kojem se navode problemi osječkih vatrogasaca. Glas Slavonije inače ne objavljuje navode iz anonimnih dopisa, međutim kako smo dobili potvrdu da su oni istiniti, odlučili smo se na objavu. U pismu, između ostaloga, stoji da su zbog ušteda ugašeni timovi za spašavanje iz dubina i s visina, ronilački tim te tim za rad s opasnim tvarima, indikacijskom opremom i vozilom kojeg nema do Zagreba.
"Tim za spašavanje iz dubina i s visina također je ugašen, oprema, užad neatestirana i nesigurna za rad. Za primjer navodimo intervenciju u Čepinu, kamo je postrojba poslala samo dva djelatnika na izvlačenje unesrećenih (trojica su smrtno stradala u događaju, nap. a.), od kojih ni jedan nije osposobljen za takav tip događaja, a smjena zbog nerada i nemara zapovjednika nije imala dovoljan broj vatrogasaca. Tim, također, više ne trenira, jer je to ušteda", navodi se u anonimnom pismu vatrogasaca koje je poslano na adresu ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslava Davora Božinovića te osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića. U pismu se navodi i problem naplate intervencija. "Zapovjednik mimo Zakona o vatrogastvu naplaćuje intervencije otklanjanja neposredne opasnosti za ljude i imovinu iako isti zakon to ne dozvoljava, ali općine su neinformirane, samo za primjer, za gore navedene intervencije (u Čepinu, nap.a.) zapovjednik je ispostavio račun matičnoj općini, koji nije plaćen jer su se savjetovali s pravnicima."
U pismu stoji i da vatrogasci, kako bi se smanjio trošak, ne odrađuju obvezni trening, a zbog istog se razloga ne servisiraju oprema i vozila. Spasilački pas je kod vatrogasca koji se sam brine o njemu. Pero Čeman nam je rekao da su to sve neistine.
- Najavljeno mi je da će me novinari zvati i da će Đapić postaviti pitanje na Gradskom vijeću. Vatrogasci imaju i tjelesne aktivnosti, i nastavu, i provjere. Bude li Glas Slavonije objavljivao dezinformacije, više neće dobivati informacije - kazao je zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca.
Sandra Lacić
DOGAĐAJ JE TREBALO PRIJAVITI POLICIJI
“Nadamo se da će se donošenjem novog zakona o vatrogastvu nešto promijeniti. Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek ima kadrove koji su stvarno stručni i dobri ljudi i sudjeluju u radu dobrovoljnih vatrogasnih društava u Osijeku i izvan njega, ovisno gdje stanuju. S njima izvrsno sudrađujemo i puno smo napravili. Postoje određeni pravilnici koji propisuju što vatrogasci moraju odrađivati radi fizičke spreme i što moraju uvježbavati i odrađivati tijekom svog radnog vremena. Događaj u kojem je stradao vatrogasac u smjeni odmah se trebao prijaviti policiji i inspekcijskim službama. Netko mora za to i odgovarati. Pokušali su to zataškati, što je najgora stvar koja se mogla učiniti”, kaže za Glas Slavonije Zdravko Cvenić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Nslužbeno doznajemo i kako, na žalost, zbog naplate intervencija građani sve manje zovu vatrogasce u pomoć te im sve manje vjeruju. Pojedini vatrogasci tvrde da je zbog internih problema narušen ugled cijele profesionalne postrojbe.
Možda ste propustili...