Svijet
SLUČAJ MASAKRIRANOG JAMALA KHASHOGGIJA

SAD traži snimku ubojstva novinara
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja BBC u četvrtak.
"Zatražili smo ju, ako postoji", rekao je američki predsjednik Donald Trump novinarima u Bijeloj kući. Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom.
Turski dužnosnici vjeruju da je tamo mučen, masakriran i ubijen te da je njegovo tijelo uklonjeno. U međuvremenu je Washington Post objavio posljednju kolumnu koju je Khashoggi napisao prije nestanka. U njoj oštro kritizira stanje slobode medija u arapskom svijetu.H
Svi otkazuju posjet Rijadu
Broj tvrtki koje otkazuju sudjelovanje na velikoj konferenciji o investicijama sljedećeg tjedna u Rijadu sve je veći, čak i po cijeni rizika da ugroze svoje poslovanje sa Saudijskom Arabijom, javljaju u četvrtak agencije. Na konferenciju neće doći Christine Lagarde, direktorica MMF-a, a sudjelovanje je otkazao i francuski ministar financija Bruno Le Maire. Nizozemski ministar financija Wopka Hoekstra također je odustao.
Najčitanije iz rubrike