Kultura
IZLOŽBA U ZAGREBU

Simbolizam u vučedolskoj kulturi
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ZAGREB
U Arheološkom muzeju u Zagrebu sutra (srijeda, 17. listopada), u 12 sati bit će otvorena izložba "Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi". Ta će se gostujuća izložba u sklopu izložbenog projekta "Povratak u prošlost - bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj", moći pogledati 4. studenoga 2018.
U vremenu između 3000. i 2600. prije Krista, desnu je dunavsku obalu, krajnjeg istoka Hrvatske, zaposjela indoeuropska populacija koja je poznata kao vučedolska kultura. Ona je najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s pojavom prvog pisma i ustrojstvom država. Istodobna je Sumeranima u Mezopotamiji, Starom carstvu u Egiptu ("Doba piramida") i ranoj Troji. Visoki standard vučedolska kultura ispočetka je ostvarivala gospodarstvom vezanim uz stočarstvo, a ubrzo zatim i metalurgijom tzv. protobronce (prirodnom legurom bakra s arsenom ili antimonom). Tvorci su revolucionarnog tehnološkog procesa lijevanja u dvodijelne i višedijelne keramičke kalupe - što je dovelo do prvog serijskog lijevanja metalnih predmeta. Potreba za rudištima bakra rezultirala je ekspanzijom vučedolske kulture iz matične Slavonije i Srijema u široki prostor središnje i jugoistočne Europe (u današnjih 14 europskih zemalja).
Vučedolska kultura s pravom se može smatrati kolijevkom astronomije. Vučedolci su poznavali čak šest zviježđa noćnoga neba prema kojima su se orijentirali u vremenu i na temelju kojih su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar. Dugogodišnji istraživač Vučedola i suautor stalnog postava Muzeja prof. dr. sc. Aleksandar Durman, upravo je s jedne posude iščitao astralne simbole i interpretirao ih kao zviježđa koja se pojavljuju na noćnom nebu u određeno doba godine. Izložba je realizirana kao pokretna multimedijalna izložba kojom su na suvremen i zanimljiv način intrpretirani astralni simboli na vučedolskoj keramici. Izložba prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda. Autori izložbe Astralni simbolizam u Vučedolskoj kulturi su Mirela Hutinec, Aleksandar Durman i Darko Puharić. D.Kć.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike