Mozaik
2. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA U VINKOVCIMA

Pobjednik je film "Žaba" redatelja Elmira Jukića
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Prikazano je 6 službenih filmova prema izboru selektora, glumca Gorana Grgića

Film ‘‘Žaba‘‘, redatelja Elmira Jukića, pobjednik je 2. Filmskog festivala glumca - festivala hrvatskog igranog filma, održanog od 4. do 11. listopada u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”, u Vinkovcima, a u organizaciji Kazališne družine Asser Savus i pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Stručni voditelj festivala bilo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.


Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od učenica i učenika četvrtog razreda predmeta Medijska kultura, Gimnazije M.A.Reljkovića, činili su: Matea Klišić, Barbara Ivezić, Lea Stočko, Nensi Kovačević, Borna Bukulin, Mateo Akalović, Lea Kobašević, Gabriel Nikolić, Doris Nevistić, Tomislav Ivanković, Adrian Beli, Angelo Vican, Matija Lasić, Josipa Petrovečki, Mihaela Turkalj i Ana Pirić, predvođeni profesoricom Marijom Tikvić odabralo je najbolji film ovogodišnjeg 2. Filmskog festivala glumca.
Gimnazijalci su svoj zadatak shvatili ozbiljno, odgledali sve filmove, a nakon svake projekcije ocjenjivali elemente filmskog jezika, filmsku priču, filmska izražajna sredstva.
- Izbor je bio težak, jer su u uži krug ušla dva izvrsna filma ‘‘Rudar‘‘ i ‘‘Žaba‘‘. Ipak, složili smo se da je film ‘‘Žaba‘‘ najbolji film. Budući da su književnost i film dvije povezane umjetnosti, citat Franza Kafke upotpunit će obrazloženje naše odluke:‘‘ Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama‘‘. Film ‘‘Žaba‘‘, redatelja Elmira Jukića, daje jasan uvod u psihu ratne generacije koja se bori s ‘‘duhovima prošlosti‘‘, ali i u psihu ovisnika, kockara i alkoholičara. Sve su to problemi suvremenog čovjeka. Iako naslov nije senzacionalistički, u potpunosti je pogođen. Nevinost žabe pretvorila se u nadu, borbu protiv depresije, želju za životom i promjenom. Smatramo da ‘‘Žaba‘‘ ostavlja mnogo jači dojam na gledatelja. Iako u filmu nema mnogo različitih kadrova, mnogo glumaca i nekakve konkretne radnje, to je svakako nadoknađeno vrhunskom glumom te napetim i postupnim otkrivanjem psihološkog stanja glavnog lika, stoji u obrazloženju članova žirija.
Značajan iskorak za budućnost ove manifestacije osiguran je potpisivanjem povelje o utemeljenju manifestacije Filmski festival glumca u Vinkovcima. Povelju su potpisali Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik, Slaven Nuhanović iz agencije Asser savus, Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić, i Marina Redžepović iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika.
‘‘Vinkovci su bogatiji za još jedan festival koji će, vjerujem, iz godine u godinu biti sve kvalitetniji i posjećeniji. Već od iduće godine ovaj festival moramo i bolje predstaviti i najaviti, ali i uvesti novine koje će privući filmsku publiku. Uz Ljetno kino na otvorenom, pa sada i Filmski festival glumca, nastojimo građanima Vinkovaca omogućiti da kvalitetna filmska ostvarenja pogledaju i u svome gradu”, istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike