Kultura
POČINJE GRADNJA VINKOVAČKE GRADSKE KNJIŽNICE

Vrijedni arheološki nalazi: Pronađeni zlatnici iz 4. stoljeća iz doba careva Valentijana i Valensa te zlatni rimski prsten
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Predmeti iz Otomanskog razdoblja iznenadili su arheologe, jer ih nisu očekivali

Završetak arheoloških iskapanja na prostoru vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice dobar je trenutak da se nakon istraživanja provedena u tri etape javnosti prikažu vrijedni nalazi pronađeni na tom području. Arheološka istraživanja na tom prostoru počela su još 2011. godine, a nastavljena su u još dva navrata. Nakon početka 2011. istraživanja su nastavljana 2015. godine, a zaključna faza dosadašnjih istraživanja obavljana su ove godine. Nakon završenja svih planiranih arheoloških istraživanja konačno sada može krenuti gradnja nove vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice.
Zbog poteškoća s financiranjem istraživanje nije ranije dovršeno, no kada su osigurana sredstva i kada je novi projekt konačno riješen i napravljen, ostvareni su preduvjeti da se završe arheološka istraživanja. Prema novom projektu, zbog potrebe građevine cijela je površina trebala biti istražena, tako da je u 118 radnih dana ukupno istraženo 2700 četvornih metara prostora.

Dvije tisuće nalaza

- Kao što je i očekivano, na ovom prostoru pronađena je velika količina posebnih predmeta, njih više od dvije tisuće. Bili su to nalazi od metala, posebni nalazi od keramike, ali i od kosti, slonovače, stakla te drugih materijala. Težinski pronađeno je više od jedne tone keramike i sličnog materijala iz rimskog vremena. Uz to, pronađeni su i vrijedni nalazi iz Otomanskog razdoblja za koje prije nismo znali da su se nalazili na ovom području. Isto tako, pronađen je i jedan vrlo vrijedan povijesni dokument, a to je vremenska kapsula iz vremena gradnje prve knjižnice, iz 30-ih godina prošlog stoljeća. U tom su dokumentu poimence nabrojani najveći donatori tadašnje knjižnice, a taj komadić vinkovačke povijesti restauriran je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i trenutačno se nalazi u Gradskom muzeju”, rekao je Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja Vinkovci.

Prema riječima Hrvoja Vulića, istraživanja su djelomice ispunila očekivanja, jer nisu pronađeni nekakvi značajniji i bolje očuvani arhitektonski ostaci koje su očekivali na ovome području. Zbog bogatih povijesnih nalazišta, posebice iz Rimskog razdoblja, na cijelom području grada Vinkovaca očekivao se pronalazak i nekih vrijednih građevina starih i do dvije tisuće godina.

- Pronađen je velik broj raznih jamskih objekata, bunara i slično, koji datiraju od 1. do 5. stoljeća, a riječ je o nekakvom međuprostoru između gradskih funkcionalnih cjelina. Što se tiče tih pokretnih nalaza, bilo je tu mnogih lijepih iznenađenja za arheologiju. Posebno se izdvaja nalaz u jednom od bunara gdje su pronađena dva zlatna novčića iz 4. stoljeća – Valentijana i Valensa – dva rimska cara, koji su živjeli na području Vinkovaca, i posmrtni ostaci jedne žene, koji su poslani na analizu u Zagreb. A iz tog nalaza možda će se saznati neke novosti iz života tadašnjih stanovnika ovoga područja. Na dnu bunara bila je i ostava željeznog oruđa za obradu drveta, bakreni predmeti, vrčevi i drugi stari predmeti.

Arheološko bogatstvo

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako su Vinkovci opet pokazali svoje arheološko bogatstvo.

- Možemo biti zadovoljni da je ta faza završena na ovom prostoru i da sada možemo pristupiti raspisu natječaja za izvođača radova za prostor knjižnice. U budućnosti, u svakom onom objektu kojega budemo radili i gdje god budemo kopali, moramo voditi računa o arheologiji i prije toga pregledati prostor ispod, jer to je nešto što čini Vinkovce bogatijima i prikazuje prostor gdje se živi toliko tisuća godina i pridonosi sveukupnom razvoju. Sada ćemo pristupiti raspisivanju javnog natječaja za izvođača radova i kada završi javna nabava moći će krenuti i gradnja - rekao je Bosančić.

Kao što je projektom predviđeno u drugoj bi fazi išla gradnja nove zgrade muzeja koja bi bila namijenjena najviše srebru, odnosno rimskom posuđu iz 4. stoljeća, pronađenom 2012. godine, a koje se nalazi na restauraciji u Zagrebu. U toj novoj zgradi bili bi i ostali vrijedni arheološki nalazi koji se budu našli, ili već jesu pronađeni na području Vinkovaca.

Mario Kokaj

MORSKI PAS I KAMENICE DALEKO OD MORA
U zadnjoj sezoni, završenoj ove godine, pronađen je i jedan vrijedan zlatni prsten s poludragim kamenom iz 3. stoljeća. Na ukrasu od oniksa ugraviran je rimski orao. Pronađeni su i brojni zanimljivi predmeti od kosti i slonovače. Svakako se izdvaja i nalazak kostiju jedne vrste mediteranskog morskog psa te iz ove sezone istraživanja i pronalazak kamenice. Svi predmeti su iz rimskog razdoblja od 1. do 5. ili 6. stoljeća, rekao je Vulić. Kao veliko iznanađenje i kuriozitet istaknuo je da, prema pronađenim ostatcima kostiju morskoga psa, kao i školjkama, je bilo očito da su oni bili na meniju bogatijih stanovnika Cibalea. iz toga se može isčitati činjenica da dobava morskih plodova u unutrašnjost Rimskog carstva nije bila problem prije 1500 ili 2000 godina.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike