Novosti
RAT PROTIV DROGE U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Policija uhvatila čak 140 dilera u samo 16 mjeseci
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Od 2010. godine četiri puta zaplijenjena je droga DMT koja izaziva izuzetno jake halucinacije
Rat koji je policija u Osječko-baranjskoj županiji objavila dilerima prije nekoliko godina i dalje traje. O tome najbolje govore podaci da je u samo 16 mjeseci, prvih osam mjeseci ove godine i prvih osam mjeseci prošle, uhvaćeno 140 dilera, dok je još 276 osoba prekršajno prijavljeno.
U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 175 kaznenih djela, za što je kazneno prijavljeno 67 osoba radi počinjenja djela iz domene zlouporabe droga, dok je u istom razdoblju 2017. evidentirano 179 kaznenih djela, za što su prijavljene 73 osobe. Što se tiče prekršajne problematike u odnosu na Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, u 2018. godini do sada su radi neovlaštenog posjedovanja droge prekršajno prijavljene ukupno 103 osobe, dok su u istom periodu prethodne godine prekršajno prijavljene 173 osobe.
Na području PU osječko-baranjske u prvih osam mjeseci ove godine zabilježene su 194 pojedinačne zapljene različitih vrsta droga, u odnosu na 271 zapljenu u istom raydoblju 2017. Između ostaloga, u prvih osam mjeseci ove godine zaplijenjeno je 22,7 kilograma marihuanea, 208 komada sjemena kanabisa, 33,9 grama amfetamina, 43,5 komada ecstasyja, 310 grama psilocibina, 12,2 grama metamfetamina, 126,45 grama sintetskih kanabinoida, 12,3 grama kokaina...
- Tradicionalno se najveći broj zapljena odnosi na marihuanu, slijede amfetamin - tzv. speed, ecstasy i drugo. Za očekivati je u nastavku ove godine i dodatne zapljene marihuane, budući da slijedi razdoblje branja ilegalno zasađenih stabljika, njihovo sušenje i daljnja distribucija - doznajemo od Ivana Caneckog, voditelja Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske.
Međutim, u četiri navrata od 2010. godine, a posljednji put krajem rujna u Osijeku, pronađena je i zapljenjena droga dimethyltryptamine, također poznata kao DMT. DMT je triptamin koji se prirodno javlja u ljudskom tijelu kao neurotransmiter, stvara se u vrlo malim količinama tijekom normalnog metabolizma. Čist DMT na sobnoj temperaturi izgleda kao bezbojni vosak ili kristal. Iako je DMT prvotno sintetiziran 1931. godine, tek je kasnijih godina pronađen unutar ljudskog organizma. Također se prirodno nalazi u velikom broju biljaka. Biljke koje sadrže DMT koriste se u nekoliko južnoameričkih šamanističkih kultura tijekom njihovih obreda. DMT je jaka psihoaktivna tvar, a ako se unosi pušenjem, inhalacijom, ili inekcijom, izaziva halucinacije. Koliko je ta droga rijetka, svjedoči i podatak da je krajem rujna ove godine prvi put zaplijenjena i u Srbiji. DMT je, uz cijeli nasad marihuane, pronađen kod 32-godišnjeg Osječanina krajem rujna. Policija je kod njega pronašla, uz vrećicu s DMT-om težine veće od dva grama, više od 70 stabljika indijske konoplje, više komada staklenih posuda s marihuanom ukupne težine veće od 650 grama te metalnu i plastičnu drobilicu, digitalnu vagu s ostacima marihuane i opremu za uzgoj sadnica indijske konoplje.
Kako ističe Ivan Canecki, policajci su se i ove godine usmjerili najviše prema preprodavačima droge - dilerima - kao i organiziranim oblicima preprodaje i krijumčarenja droga, pri čemu je otkriveno i procesuirano više slučajeva organiziranih oblika preprodaje i krijumčarenja u kojima je sudjelovalo više osoba.
- Naglasak je stavljen na smanjenje dostupnosti droge kroz postupanje policije te sprječavanje pojava tzv. otvorenih narkoscena. Postupanje policije odvijalo se uz usku suradnju s nadležnim državnim odvjetništvima, ali i kroz niz preventivnih mjera s ciljem suzbijanja zlouporabe droga te smanjenja dostupnosti droga - ističe Canecki.
Na 12 mjesta u Osječko-baranjskoj županiji otkriveni su nasadi marihuane, a u prvih osam mjeseci ove godine jedan nasad otkriven je u Osijeku, dok ih je na području drugih gradova otkriveno još osam. Prošle je godine ukupno otkriveno pet nasada i to tri na području Osijeka i dva na području drugih gradova Osječko-baranjske županije. Mjesta na kojima je marihuana pronađena variraju od tzv. indoor uzgoja (unutar kuće ili stana), pod posebnom opremom za uzgoj, do dvorišta obiteljskih kuća ili mjesta na osami unutar šume.
Za neovlaštenu proizvodnju droga zakon propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora, neovlaštenu prodaju od jedne do 12 godina zatvora, dok je za pojedine oblike počinjenja tog kaznenog djela, primjerice kada se droga prodaje osobama s težim duševnim smetnjama, djetetu ili maloljetnoj osobi, zapriječena kazna zatvora od tri do 15 godina. 
Sandra Lacić
194

zapljene različitih vrsta droga zabilježene su na području PU osječko-baranjske u prvih osam mjeseci ove godine
KAZNE
Za organiziranje mreže preprodavatelja ili posrednika predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine. Za osobu koja drugoj osobi omogući trošenje droge kazna je od šest mjeseci do pet godina, dok teži oblici počinjenja tog kaznenog djela propisuju kazne zatvora od jedne do deset godina, odnosno u slučaju kada je prouzročena smrt osobe od tri do 15 godina zatvora. Za prekršaje propisane Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, a što se ponajviše odnosi na neovlašten posjed, za fizičku osobu predviđena je novčana kazna od 5000 do 20.000 kuna.
Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti