Kultura
VUKOVARSKI MUZEJ DOMAĆIN JE VRIJEDNE IZLOŽBE

Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća u galeriji Oranžerija
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Nastavak suradnje Gradskog muzeja Vukovar sa Zbirkom Wüllner iz Njemačke
VUKOVAR - U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u subotu je otvorena izložba "Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća", u povodu 400. obljetnice rođenja Bartolomea Estebana Murilla.
Ravnateljica muzeja Ružica Marić u pozdravnoj je riječi istaknula da je izložba rezultat intenzivne suradnje Gradskog muzeja Vukovar i Zbirke Wüllner iz Njemačke.
"Muzej je vrijedno radio na kulturnoj obnovi grada, razvijajući niz aktivnosti i manifestacija, za što je 2016. u španjolskom gradu San Sebastianu od Europskog muzejskog foruma dobio nagradu Silletto. To je priznanje bilo povod suradnje Gradskog muzeja Vukovar i Zbirke Wüllner te smo organizirali izložbu "Španjolsko barokno slikarstvo/Izbor iz Zbirke Wüllner", a sada suradnju nastavljamo izložbom koja je posvećena jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartoloméu Estebanu Murilu, koji je do kraja 19. stoljeća slovio kao najznačajniji i najpoznatiji španjolski slikar, čija su djela na aukcijama u Europi postizala najviše cijene", izjavila je ravnateljica, dodavši da se u obilježavanje važne obljetnice osim rodne Seville, Londona i New Yorka uključio i Vukovar. Zahvalila je vlasniku Zbirke Jörgu Wüllneru i suautoru izložbe Zoranu Leskovcu što su vukovarskoj publici prezentirali vrijedna djela, od kojih su mnoga prvi put izložena javnosti.
Jörg Wüllner, kolekcionar i vlasnik Zbirke Wüllner, naglasio je kako je prije dvije godine u Vukovaru stekao puno prijatelja, što je i bio osnovni motiv za organizaciju vrijedne izložbe u gradu na Dunavu. Rekao je kako se kolekcionarstvom bavi desetak godina.
"Želio sam i na ovaj način odati priznanje Gradskom muzeju Vukovar za sve aktivnosti koje provodi na promidžbi kulture i umjetnosti. Ponosno se sjećam naše prve zajedničke izložbe i drago mi je što sam nastavio suradnju s ovom kulturnom ustanovom, koja je otvorena svim umjetnostima, znanosti i duhovnosti te vrijedno radi na očuvanju kulturne baštine", izjavio je i izrazio zadovoljstvo što je otvorenju izložbe nazočio velik broj poklonika likovne umjetnosti.
Izložbu je otvorila dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić, koja je pozdravila sve napore koje Gradski muzej Vukovar godinama sustavno ulaže kako bi što više oplemenio kulturnu scenu grada.
"Uistinu je lijepo vidjeti koliko je posjetitelja okupila izložba. To je najbolji pokazatelj koliko Vukovarci imaju sluha za kulturu, ali nam je i poruka da trebamo još više ulagati te organizirati više sličnih kulturnih manifestacija", poručila je Mujkić i pohvalila Gradski muzej Vukovar kao instituciju koja predano radi na obogaćivanju kulturnoga života grada, čemu ova izložba zorno svjedoči.
Na prvoj izložbi, postavljenoj u jesen 2016., posjetitelji su imali priliku uživati u djelima španjolskih baroknih majstora madridske i toledske škole 17. stoljeća, a ovaj je put izabranim djelima izložba proširena i vremenski i prostorno. Izloženo je 16 slika iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća, s tim što su osim Madrida i Toleda predstavljeni i drugi umjetnički važni centri, kao Sevilla, Valencia, Katalonija, Aragon, ali i manji centri kao Murcia ili Palencia.
Uz otvorenje izložbe tiskan je katalog na hrvatskom jeziku, kao svojevrstan vodič kroz izložbu, a uz njezino zatvaranje bit će predstavljen veliki katalog na engleskom i španjolskom jeziku i u njemu će stručne osvrte na pojedina djela dati profesori s brojnih španjolskih sveučilišta, kustosi poznatih muzeja iz Španjolske i Njemačke te znanstvenici i restauratori iz Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico u Sevilli, vodeći stručnjaci u svojim područjima i autori brojnih važnih publikacija iz povijesti umjetnosti i komplementarnih znanosti, koji su se odazvali pozivu oko realizacije ove izložbe.
Nakon otvorenja izložbe bio je koncert "Večer španjolske glazbe" - sjećanje na Antonija de Torresa, u izvođenju gitarista Zlatka Josipa Grgića.
Izložba se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i bit će otvorena do 1. studenoga ove godine.
Dragana Korpoš
Raznolikost i bogatstvo španjolskog slikarstva
Izložbu upotpunjavanju svojim djelima poznati slikari kao Pere Vall, Pedro Orrente, Antonio Pereda, Fray Juan Andrés Ricci i Vicente Salvador Gómez, koji odražavaju slikarstvo svoga vremena i sredina u kojima su djelovali. Svaki od eksponata krije iza sebe posebnu priču, a zajedno odražavaju bogatstvo, regionalnu raznolikost, vanjske utjecaje i duhovnu dubinu španjolskog slikarstva, ali i sudbinu umjetničkih djela i povijest kolekcionarstva. Osim djela španjolskih umjetnika izložena je i slika "Djevica od Guadalupe", koju je naslikao Francisco Antonio Vallejo, poznati meksički barokni slikar, kao primjer duhovnog i kulturnog transfera i međusobnih utjecaja u španjolskom carstvu. Najveći dio tih djela nije bio dostupan publici, a neka od njih mala su otkrića i u znanstvenom smislu.
Izložba je posvećena velikom europskom umjetniku, geniju baroknog slikarstva Bartoloméu Estebanu Murilu
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike