Osijek
PLESNA SKUPINA OBILJEŽILA 20. OBLJETNICU POSTOJANJA

"Haverim Shel Israel" njeguje atraktivni izraelski folklor
Objavljeno 24. rujna, 2018.

Plesna skupina "Haverim Shel Israel", koja djeluje u sklopu Židovske općine Osijek, obilježila je 20. obljetnicu svoga postojanja u nedjelju održavanjem slavljeničkog plesnog nastupa u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.


Sadašnje i nekadašnje plesačice svih dobnih skupina izvele su cijeli niz plesova novije izraelske te starije hasidske i sefardske tradicije. Kao gosti nastupili su i dvoje solopjevača, Lucija Uglik i Marin Bulić, učenici Glazbene škole Franje Kuhača, pod vodstvom profesorice Sunčice Hinek, izvodeći pjesme mahom židovskih autora.
Plesačice "Haverim Shel Israela", između ostaloga, izvele su i plesove "Matanot Ktanot" i "Tum Balalaika". Potonji je nastao na glazbu jedne od najpoznatijih pjesama na jidiškom jeziku. Inače, tu je pjesmu u Njemačkoj učinila poznata pjevačica podrijetlom iz Osijeka Dunja Rajter. Plesačice "Haverim Shel Israela" izvele su i pustinjski ples "Jama Bamidbar". Iako ovo nije bila namjerna aluzija na židovski blagdan Sukot koji je u tim trenutcima upravo počinjao za zalaskom sunca, zanimljiva je podudarnost pustinjskog motiva, jer se Židovi upravo na Sukot prisjećaju četrdesetgodišnjeg boravka u pustinji nakon izlaska iz Egipta. Jedna od plesnih točaka bila je i stara sefardska pjesma "Adios Kerida". U završnoj su točki nastupile plesačice svih naraštaja izvodeći ples "Od Lo Ahavti Dai".
Kako nam je rekla Nives Beissmann, voditeljica "Haverim Shel Israela" čiji naziv u prijevodu znači "Prijatelji Izraela", osnutku ove plesne skupine prethodio je susret supružnika Beissmann (suprug Željko je današnji predsjednik Židovske općine Osijek, nap. a.), s izraelskim plesom 1992. i 1993. u međunarodnom židovskom kampu u mađarskom gradiću Szarvasu. Taj je kamp osnovao američki poslovni čovjek Ronald Lauder koji trenutačno na čelu Svjetskog židovskog kongresa. Na poziv Nede Wiesler iz Židovske općine Zagreb Beissmani uskoro postaju članovi skupine "Or Ha Shemesh“, a 1998. nastaje "Haverim Shel Israel".

Kroz ovu su skupinu prošle 44 plesačice. Ostvarili su brojne nastupe i gostovanja u Pragu, Mariboru, Sarajevu, Beogradu, Trstu, Ljubljani, Novom Sadu, Somboru, Subotici. Izraelski je ples posljednjih godina postao izuzetno popularan diljem svijeta. Svi oni koji se zanimaju za uključivanje u rad ove plesne skupine mogu se javiti u Židovsku općinu Osijek, u Radićevoj ulici 13, ili nazvati na telefon 031/211 407. D. Celing
Draško Celing
Prema riječima voditeljice Nives Beissmann, kroz "Haverim Shel Israel" prošle su do sada 44 plesačice
Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

Najčitanije iz rubrike