Sport
PALA JE I ČETVRTA NA SVIJETU

Donna igra tenis života i melje sve na koga god naiđe
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Osječanka u glavnom japanskom gradu igra fantastično i niže pobjede nad uglednim svjetskim imenima

Ovo je nevjerojatan tjedan osječke tenisačice Donne Vekić. Na 799.000 dolara vrijednom WTA turniru na tvrdoj podlozi u Tokiju Osječanka u ždrijebu gazi sve pred sobom i pobjeđuje poznata imena iz vrha svjetskog tenisa.


U Tokiju je odigrala tri meča i upisala tri glatke pobjede u dva seta. Nakon što je s turnira ispratila prošlogodišnju osvajačicu US Opena i devetu tenisačicu svijeta Sloane Stephens, potom nekadašnju članicu TOP 10 Johannu Konte, u petak je pred Vekićkinim naletom pala i četvrta igračica s WTA ljestvice i druga nositeljica turnira Caroline Garcia! Donna je svladala Francuskinju sa 6:4, 6:3 i otišla u polufinale uglednog tokijskog Toura.
Početak meča nije nudio sliku da će Donna ostvariti još jednu veliku pobjedu. Garcia je dobro krenula i ranim breakom povela je 2:0. No, Donna je odmah vratila izgubljeno, a nakon što je Francuskinja došla do 3:2, Vekić je podignula nivo igre, nanizala pet gemova i otvorila si put do osvajanja prvog seta. U drugoj dionici ponovo je bolje krenula francuska tenisačica, prva je uzela suparnici servis i povela sa 4:2. Garcia je krenula po 1:1 u setovima i činilo se da će to ostvariti, ali Donna je opet pokazala da su forma i samopouzdanje na visokom nivou. Kao i protiv Konte, fantastično se vratila, prvo je nadoknadila zaostatak i onda još jednom uzela suparnici servis za veliki preokret i pobjedu. Drugi break napravila je u najvažnijem trenutku, i to na servisu Garcije za ostanak u meču. Iskoristila je treću meč-loptu i tako priredila senzaciju otišavši u polufinale Tokija.
- Posljednji put kad smo igrale (Rim) izgubila sam nakon 7:6 u trećem setu i bio je to vrlo težak trenutak za mene. Garcia je četvrta tenisačica svijeta, nije ju lako pobijediti, a eto ja sam uspjela završiti meč u dva seta i to mi puno znači - kazala je 22-godišnja Osječanka nakon još jedne velike pobjede i nastavka uspješnog niza "skalpova" nad sadašnjim i bivšim igračicama iz TOP 10.
Pred Donnom je danas borba za ulazak u finale, a suparnica će joj biti osma tenisačica svijeta, Čehinja Karolina Pliškova, s kojom ima omjer 1-1 u međusobnim susretima.
- Pliškova je odlična tenisačica, neće nam ovo biti prvi susret, očekujem dobar i kvalitetan meč. Igram dobro, dobro se osjećam i mogu još dalje na ovom turniru. Bitno mi je samo da zadržim visok nivo igre - dodala je senzacionalna Donna koja ni na jednom turniru dosad nije imala ovako kvalitetne nastupe i zvučne pobjede. U karijeri je osvojila dva WTA turnira, igrala još nekoliko finala, ali ovo što radi u Tokiju je - fantastično. Trenutačno je 45. tenisačica svijeta, plasman u polufinale japanskog turnira diže je na 40. mjesto, a finale ili naslov pobjednice nosi još bolji plasman.
Ivana Liović
5

pobjeda u karijeri Donna Vekić ima nad igračicama iz društva TOP 10. Ovoga tjedna u Tokiju ih je upisala dvije
NAKON JAPANA SELI SE U KINU
U Tokiju je sve sjelo na svoje mjesto i Donna od prvog kola turnira oduševljava igrom i ruši favorizirane suparnice. I zato kako god završilo u Japanu, ovo je bio veliki tjedan osječke tenisačice. U ždrijebu s većinom najboljih tenisačica svijeta probila se do polufinala, skinula nekoliko velikih skalpova i nakon ovog turnira s (najmanje) 185 bodova na kontu opet će ući u društvo 40 najboljih tenisačica svijeta. Nakon Japana seli se u Kinu na turnir u Wuhanu, gdje će, vjerujemo, nastaviti s dobrim igrama.
Najčitanije iz rubrike