Svijet
PROSVJEDI ZBOG SUMMITA IZMEĐU JUŽNE I SJEVERNE KOREJE

Kim želi drugi summit s Trumpom
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nada se drugom susretu na vrhu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom "u bliskoj budućnosti", rekao je u četvrtak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon povratka iz trodnevnog posjeta Sjevernoj Koreji.
"Predsjednik Kim Jong-un izrazio je nadu u održavanje drugog summita s predsjednikom Trumpom u bliskoj budućnosti", rekao je Moon novinarima u Seulu. Trump i Kim sastali su se 12. lipnja u Singapuru na povijesnom susretu na vrhu koji je za potonjeg bio prilika da dade neodređeno obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka. No Washington i Pjongjang otad se razilaze u svezi s tumačenjem izrečenog na summitu i SAD uporno govori samo o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Ona je kritizirala "razbojničke" metode Amerikanaca optuživši ih da žele postići njezino jednostrano razoružanje bez ustupaka na svakoj pojedinoj etapi i bez popuštanja pritiska i ublažavanja sankcija. Proces je bio u slijepoj ulici sve dok Moon u utorak nije stigao na Sjever radi trećeg kruga razgovora s Kimom od početka godine. U Južnoj Koreji zbog toga su prosvjednici izišli na ulice jer smatraju da sve to ide naruku samo sjevernokorejskom diktatoru.
Sjevernokorejski čelnik u srijedu je pristao zatvoriti poligon za ispitivanje raketnih motora u nazočnosti međunarodnih stručnjaka. Tu je vijest SAD pozdravio rekavši da je voljan "odmah" pregovarati o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje što se treba završiti za tri godine.H
Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

Najčitanije iz rubrike