Crna kronika
UGLJIKOV DIOKSID UBIJA

Muškarac pao u bačvu s moštom i umro
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Opasnost je ugljikov dioksid, koji istiskuje zrak u gornje slojeve, što zna omamiti čovjeka

Miješanje mošta bilo je kobno za 61-godišnjaka iz Budrovca kod Đurđevca. Obitelj ga je u srijedu pronašla u bačvi punoj mošta, u koju je upao nakon što se poskliznuo sa stolca na kojem je stajao. Liječnik je, nažalost, samo mogao konstatirati smrt, a pretpostavlja se da su ga omamili plinovi koje izaziva fermentacija, nakon čega je izgubio svijest i pao u bačvu.


I podrumi diljem Slavonije i Baranje ovih su dana puni vinskog mošta, koji, pokazalo se, ima i svoju tamniju stranu. Ubojica je njegov nusproizvod - ugljikov dioksid, koji “jede” kisik. Zbog učestalih smrtnih slučajeva policija svake godine upozorava građane, većinom starije životne dobi, kako trebaju postupati da do tragedije ne dođe. Naime, alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, ugljikov dioksid istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik prijeko potreban za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljikova dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti. Zato, kako bi se izbjegle tragedije, podrume obvezno treba prozračivati. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika i zbog toga može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.

Inače, prisutnost ugljikova dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće. Ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikova dioksida, a premalo kisika, pa ga je potrebno hitno prozračiti.
Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike