Novosti
PUCANJ NIJE ZAUSTAVIO KRIJUMČARE, NO UHVAĆENI SU UBRZO

Policija opet zapucala na
krijumčare migrantima
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.

Policija je na području Mostanja u ponedjeljak uhitila dvojicu muškaraca osumnjičenih za krijumčarenje migranata u karavanu njemačkih registracija, a koji su prethodno bježali i u mjestu Živković Kosa, kod Vojnića, vozilom pokušali pogaziti policajca, zbog čega je policajac dva puta zapucao iz službenog pištolja kako bi ga zaustavio.


Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić na izvanrednoj konferenciji za novimare u Karlovcu izvijestio je da je riječ o ilegalnom transportu migranata. Naime, na mjestu događaja u Živković Kosi policija je uz cestu pronašla ukupno 29 stranaca, migranata, a u vezu s kaznenim djelom protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj dovode se najmanje dvije osobe u karavanu njemačkih registracija. Vezano uz uporabu službenog pištolja kao sredstva prisile, Bratić je istaknuo da je policajac opravdano uporabio oružje i pucao u stražnje gume karavana, jer je vozilo prethodno krenulo na njega.
"Naime, vozač osobnog automobila njemačkih nacionalnih oznaka nije postupio prema znakovima policajca i zaustavio vozilo, nego je ubrzavajući krenuo vozilom na policijskog službenika u namjeri da ga pregazi, što je policajac izbjegao, bacivši se u stranu, pri čemu je izvadio službeni pištolj te prema zadnjim gumama vozila ispalio dva hica", navedeno je iz PU karlovačke.
Vozilo je nastavilo prema Karlovcu i zaustavilo se na ulazu u Karlovac na području Mostanja, a dvije osobe izišle iz njega i pobjegle. Policija je ubrzo pronašla vozilo i u njegovoj blizini dvije osoba koje su uhićene, jer se dovode u svezu s ovim događajem. U tijeku je kriminalističko istraživanje i protiv njih će u koordinaciji s državnim odvjetništvom biti podnesene odgovarajuće prijave. Za sada nije dostupan podatak iz koje su zemlje migranti, a s njima će se postupati prema zakonskim propisma, rekao je načelnik PU karlovačke Bratić.
Izrazio je zadovoljstvo što u ovom slučaju nije bilo ozlijeđenih te da je na ovaj način spriječeno još jedno krijumčarenje ljudi.
Za smrtno stradavanje dvojice migranata u Drežnici, mjestu kod Ogulina, a koje se dogodilo u nedjelju, rečeno je da su Alžirci te da je riječ o nesretnom slučaju, jer je na njih palo kamenje u još nerazjašnjenim okolnostima odrona.
Karlovačka policija utvrdila je očevidom da je do smrtnog stradavanja dvojice migranata u šumskom predjelu Dražnice došlo prilikom odrona kamenja s uzvišenja koje je palo na njih.
Policija je to utvrdila nakon što je u nedjelju u šumskom predjelu na području Drežnice zatekla grupu migranata, odnosno 12 osoba, od kojih su dvije osobe pronađene mrtve. Očevidom na mjestu događaja utvrđeno je da je do smrtnog stradavanja dvojice nepoznatih muškaraca došlo prilikom odrona kamenja s uzvišenja koje je palo na njih, izvijestila je u ponedjeljak karlovačka policija koja će o tom slučaju dostaviti državnom odvjetništvu posebno izvješće. Zamjenik Županijske državne odvjetnice Zdravko Car rekao da je da su naložili obdukciju kako bi se isključili drugi mogući uzroci smrti kao posljedica kaznenog djela. Prema onom što sada znamo radi se o nesretnom slučaju, ali obdukcijom će se to i provjeriti, rekao je Car. Kod stradalih stranaca, prema njegovim riječima, nisu pronađeni dokumenti, a prilikom obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu uzet će se njihov DNA. Policija navodi da je ostalih deset zatečenih državljana izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, pa su odvedeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.H
Za smrtno stradavanje dvojice migranata kod Ogulina, utvrđeno je da su Alžirci te da se radilo o nesretnom slučaju.