Kultura
VINKOVAČKO GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ

Protekla sezona bila je i više nego uspješna
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Vizija je kazališta sudjelovanje na festivalima, gostovanja i ugošćavanje ponajbolje predstave iz našega govornoga područja

Kazališna sezona vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić koje je upravo na kraju, bila je više nego uspješna i prema broju premijera, broju gledatelja i gostovanja, ocjenjuje ravnatelj Zdenko Rečić.


Početak sezone, u jesen prošle godine, bio je u znaku proslave 100 godina kazališnog života u Vinkovcima kada su izvedene četiri premijerne predstave – „Tri treća tromjesečja“, „U babinom gnijezdu“, „Ružno pače“ i „Macbeth“, a obljetnicu su obogatile izložba „Sto godina vinkovačke kazališne scene“ i popularno-znanstveno predavanje voditeljice vinkovačkog Centra HAZU dr. sc. Anice Bilić naslovljeno „Joza Ivakić - patron vinkovačkog kazališta“.

Pozitivne reakcije

- Obilježavanje 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85 godina od smrti Joze Ivakića te 10 godina profesionalnog rada, održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Centralno događanje bila je premijerna izvedba ljubavne komedije u četiri čina prema tekstu Joze Ivakića „Vrzino kolo“, redatelja Vjekoslava Jankovića, nastala u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu. Reakcije publike i kritike na predstavu više je nego pozitivna, a možemo se pohvaliti gostovanjem na Krležinim danima u HNK-u Osijek, u Mađarskom narodnom kazalištu u Budimpešti na JelenLét Fesztivál, na Gumbekovim danima u Zagrebu, i na 28. Marulovim danima u Splitu. Kao „kruna“ potvrde našeg rada u 2017. je Zlatna plaketa i Grb Grada Vinkovaca te plaketa Vukovarsko-srijemske županije, na što smo izuzetno ponosni - kaže Zdenko Rečić, pokazujući nam u svom uredu plakate predstava iz prošle, ali i mnogih ranijih sezona. Ponosni ravnatelj vinkovačkog kazališta dodaje kao su u ovoj godini postavili mjuzikl za djecu „Crvenkapica“ koji je gostovao na 58. Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. S predstavom „Slučajni perverznjak“, u izvođenju Vladimira Andrića, gostovali su u kolovozu prošle godine u Skradinu, Murteru, Novalji, u studenom u Kikindi u Vojvodini, i u Pečuhu u Mađarskoj, a s „Vrzinim kolom“ nastalim u koprodukciji s kazalištem Hrvata u Pečuhu, u Splitu, Zagrebu, Požegi, Subotici, Budimpešti, ali i u malom mjestu pokraj Pečuha, Salanti, nastanjenom Hrvatima.

Brojna gostovanja

Uz to, u dvorani vinkovačkog kazališta u ožujku su se odigravale lutkarske predstave 23. lutkarskog proljeća, a u svibnju tradicionalni 25. festival glumca.
– U ovoj sezoni ukupno smo gostovali 68 puta, što u Hrvatskoj, što izvan Hrvatske, u Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, i BiH. Izuzetno smo ponosni na rad našeg dramskog studija koji radi u dvije skupine - starija i mlađa - pod stručnim vodstvom Katarine Krištić, a koji je izveo kao završnu produkciju tri predstave „Bajka u bajci“, „Koktel bajka“ i „U razredu“. U našem kazalištu vlastite predstave odigrali smo više od 30 puta, naše programe pogledalo je ukupno više od 40.000 posjetitelja – kaže Rečić.
Zdenko Rečić nam je prvih dana ove godine rekao, govoreći o planovima, kako Gradsko kazalište Joza Ivakić za 10 ili 20 godina vidi, nakon HNK u Osijeku, među ponajboljim kazalištima do Zagreba, programom, izvedbama, tehničkom opremljenošću, glumcima, repertoarom za djecu i odrasle. Vizija je vinkovačkog kazališta sudjelovanje na festivalima, gostovanja i ugošćavanje ponajbolje predstave iz našega govornoga područja, a prema onome što su napravili, čini se da se vizija ostvaruje.
U Gradskom kazalištu Joza Ivakić kažu kako su za ugled kojega ima vinkovačka kazališna scena zaslužni i ravnatelji koji su vodili kuću poput Vojina Dubajića, Vladimira Rema, Miroslava S. Mađera, a posebno vole istaknuti Himzu Nuhanovića, ravnatelja, redatelja i glumca.
Miroslav Flego
PRVI KORACI GLUMAČKIH VELIKANA
Valja podsjetiti kako su u vinkovačkom kazalištu prve glumačke role odigrali Franjo Jelinek - Beli koji vinkovačke „daske koje život znače“ nikada nije napustio i ostao im je vjeran do kraja života. ali i plejada glumaca koji su afirmaciju i slavu stekli u velikim kazališnim kućama i postali velikani hrvatskog glumišta: Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Ivo Gregurević, Mato Ergović, Žarko Mijatović, Jasna Bašić, Vesna Tominac, Rade Šerbedžija, i mnogi drugi.
ponosni
NA DRAMSKI STUDIO U DVIJE SKUPINE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike