Svijet
ROHANI UPOZORIO TRUMPA

Rat s Iranom majka je svih ratova
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju je upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa vezano uz nastavak neprijateljskog odnosa prema Teheranu istaknuvši da "Amerika treba znati (...) da je rat s Iranom majka svih ratova", objavila je državna iranska novinska agencija IRNA.
Iran se suočava s američkim pritiskom i prijetećim sankcijama nakon Trumpove odluke da povuče Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu postignutog 2015. godine. Obraćajući se na skupu koji je okupio iranske diplomate Rohani je poručio: "Gospodine Trump, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti", prenijela je IRNA.
"Amerika treba znati da je mir s Iranom majka svekolikog mira te da je rat s Iranom majka svih ratova", istaknuo je Rohani.
"Niste u poziciji da potičete iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa", kazao je, očito se referirajući na izvješća o naporima Washingtona kojima je cilj destabilizirati iransku vladu.
Američki dužnosnici u Washingtonu, koji su bliski tematici odnosa s Teheranom, kazali su za Reuters da je Trumpova administracija pokrenula ofenzivu govora i internetske komunikacije koja ima za cilj poticati nerede i pomoći pritisku na Iran kako bi on okončao svoj nuklearni program, kao i potporu militantnim skupinama. Sadašnji i bivši američki dužnosnici navode kako ta kampanja prikazuje iranske čelnike u oštrom svjetlu.H
Moguća blokada Perzijskog zaljeva
Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamnei zaprijetio je blokadom ukupnog izvoza nafte iz Perzijskog zaljeva nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma i objavio uvođenje novih sankcija Iranu. Šest zapadnih zemalja postiglo je 2015. sporazum s Iranom kako bi ograničili iranski nuklearni program, uz ukidanje sankcija Iranu. SAD se povukao iz tog sporazuma, a Iran je dao do znanja da želi održati sporazum uz uvjet da ostalih pet sila mogu jamčiti da se Iran neće naći u izolaciji pod sankcijama koje je SAD počeo ponovno uvoditi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike