Crna kronika
ČETIRI SMRTI NA HRVATSKIM CESTAMA

Poginuo pješak u naletu automobila kod Virovitice, istraga MUP-a se nastavlja
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
BREZOVICA

Četiri su osobe poginule u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama u nepuna tri dana vikenda. U nedjelju u jutarnjim satima smrtno je stradao pješak u naletu Audija na cesti na izlazu iz Gradine prema Brezovici, na virovitičkom području. Nakon policijskog očevida bit će poznato više informacija o uzroku te cestovne tragedije.

U subotu je u Gori, mjestu nedaleko od Petrinje, oko 16.50, u slijetanju automobilom u kanal smrtno stradao 71-godišnji vozač. Nesreća se dogodila kada je 71-godišnjak, upravljajući automobilom sisačkih registracija, u jednom trenutku zbog neutvrđenog razloga počeo krivudati po cesti. Potom je vozilom sletio u desni odvodni kanal, a u prevrtanju vozilom udario u betonski stup javne rasvjete, gdje se zaustavio. Tijelo poginuloga prevezeno je u sisačku Opću bolnicu, gdje će se obaviti obdukcija i utvrditi uzrok smrti, a policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku proslijediti izvješće.
Crni niz počeo je još u petak kada su u nesrećama poginule dvije osobe. Putnica iz automobila smrtno je stradala u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 16.50 u mjestu Roviša, na području Gline.
- Nesreća se dogodila kada je 21-godišnji vozač automobila koprivničkih registracija, pod utjecajem alkohola od 0,77 promila, počeo nepropisno pretjecanje na uzdužnoj neisprekidanoj crti te je prednjim dijelom auta udario u stražnji lijevi bočni dio osobnog automobila sisačkih registracija kojim je upravljala 46-godišnja vozačica. Ona je skretala ulijevo na kolni ulaz te je nakon udarca njezino vozilo sletjelo i prevrnulo se na krov, a vozilo koprivničkih registracija sletjelo je u kanal. Pri tome je poginula 63-godišnja putnica iz auta sisačkih registracija, a drugi putnik iz tog vozila zadobio je teške ozljede, ali one nisu opasne za život. Vozačica tog automobila i 21-godišnjak koji je skrivio prometnu nesreću lakše su ozlijeđeni - doznajemo iz Policijske uprave sisačko-moslavačke. Očevid, zbog kojeg je od 16.50 do 22.20 za sav promet bila zatvorena državna cesta D6, vodila je zamjenica županijske državne odvjetnice Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.
Zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu protiv 21-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
Dvadesetsedmogodišnji motociklist preminuo je u subotu oko 40 minuta nakon ponoći u šibenskoj bolnici zbog teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila u Tisnome, na otoku Murteru, u petak oko 23.30. Nesreću je izazvao 64-godišnji vozač Forda koji je oduzeo prednost 27-godišnjem motokicklistu kada je skretao ulijevo sa sporedne ulice na glavnu.
Prema analizi prometnog stručnjaka Željka Marušića, negativni se trendovi nastavljaju već drugu godinu zaredom te je vrijeme za ozbiljnije akcije, prije svega za uvođenje integralnog video-nadzora te sustavnije, oštrije kažnjavanje najtežih prekršitelja. Treba se podsjetiti da je od 2000., prema BDP-u i broju stanovnika, Hrvatska u cestovnu infrastrukturu uložila više od bilo koje druge zemlje u EU, a po razmjernoj smrtnosti, koja u Europskoj uniji godišnje iznosi 50 na milijun stanovnika, Hrvatska je trenutačno pri samom dnu, navodi u svojoj analizi Željko Marušić i pita se što bi tek bilo da silne milijarde eura nismo uložili, ponajprije u izgradnju suvremenih autocesta, ali i u bitno unaprjeđivanje državnih i županijskih cesta.
Sandra Lacić
Broj smrtno stradalih na hrvatskim cestama u posljednje je dvije godine u porastu
ZABRINJAVAJUĆE
Nakon što je 2017. godina završila s 331 poginulom osobom na hrvatskim cestama, negativni su se trendovi nastavili i u 2018. U prvih šest mjeseci na hrvatskim je cestama smrtno stradalo 140 osoba, 2,9 posto više nego u istom razdoblju lani. Za to je kriv crni travanj, s 30 poginulih
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike