Dome slatki dome
VAŽAN ELEMENT NAMJEŠTAJA

Šank jest pregrada, ali i ukras prostora
Objavljeno 28. lipnja, 2018.
Svojim dopadljivim oblicima i raznovrsnim mogućnostima važan je kad se tretira kao pregrada, koja dijeli funkcionalne zone

Šankovi su popularan pregradni element prostora. Njihova zadaća nije samo dijeljenje zona nego imaju funkcionalnu, ali i dekorativnu ulogu. Iako se takav element naziva šank, on je zapravo pult, koji može funkcionirati kao produženi kuhinjski element, stol za objedovanje, komoda itd.


U prostorima koji su organizirani kao open space, šankovi su gotovo nezaobilazan element uređenja. Svojim dopadljivim oblicima i raznovrsnim mogućnostima nametnuli su se kao element koji je konstantno u trendu. Najnoviji trendovi mijenjaju mu oblik i namjenu, ali ga redovito zadržavaju u prostoru kao atrakciju koja se ističe materijalima, bojama, dimenzijama i svjetlosnim efektima. Šank je izuzetno važan element namještaja kada se tretira kao pregrada koja dijeli funkcionalne zone. Ponekad se projektira na način da zadovoljava funkcionalne i estetske potrebe jednog prostora, ali i da se uklapa u interijer drugog prostora. Nekad se pregradni pult koristio isključivo kao šank, a i danas se može koristiti u istoj namjeni te uz njega priključiti barske stolice. No, šank je danas dobio i mnoge druge uloge, koje ga čine dodatno atraktivnim i izazovnim u prostoru. Ako imate potrebu osigurati kutak koji će poslužiti za kratke i brze objede, postavljanje šanka bit će idealno rješenje za vas. Ovisno o dimenziji prostora, možete ga organizirati linearno, zaobljeno ili poligonalno. Fasadu šanka prilagodite bojama i materijalima ostalih elemenata u prostoru. Ponekad je šank pregradni element, ali kako bi njegova iskoristivost bila što bolja, projektira se kao produžetak kuhinjske radne plohe i tako poboljšava funkcionalnost kuhinje. Dizajnerski je integriran u korpus kuhinje, ali ako se izvede minimalistički i transparentno, uklopit će se i u prostor dnevnog boravka ili blagovaonice (ako su vezani s kuhinjom).

Ako kuhanje poželite odvojiti od ostalog funkcionalnog dijela kuhinje, postavite ga na zaseban otok ili šank. Šank može imati dvostruku ulogu u prostoru, biti dio kuhinje, koji istovremeno dijeli prostor. Ovakav šank obično je masivnijih dimenzija i zato ga je potrebno izvesti u minimalističkom dizajnu. Tanja Kvorka

MAKSIMALNA ISKORISTIVOST


Ako se odlučite za L-izvedbu šanka, jednu stranu možete oblikovati kao klasičan šank s visokim stolicama, a drugu stranu, tj. fasadu kao komodu, vitrinu ili poličar, koji će imati svoju funkcionalnu i estetsku ulogu prema dnevnom boravku i blagovaonici. Na taj će način iskoristivost šanka biti maksimalna. Ako vam prostorne mogućnosti dopuštaju, postavite šank, tj. pult u interijer doma. Poigrajte se njegovim oblicima, bojama i materijalima i prilagodite ga svojim potrebama. Tako ćete dobiti element koji će biti ukras prostora s funkcionalnom opravdanošću!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike