Crna kronika
POLICIJSKA AKCIJA "TELUM"

Grupa švercala oružje i eksploziv iz RH u Njemačku
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Policija je pokrenula istragu protiv 17 osoba, a za sedmoricu je zatražen istražni zatvor

OSIJEK

Zbog krijumčarenja ilegalnog oružja i eksploziva u Njemačku, Uskok je nakon policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv 17 osoba. Za sedmoricu je zatraženo zadržavanje u istražnom zatvoru. Prva dvojica osumnjičenih (u dobi od 49 i 50 godina) od kraja 2016. do 18. lipnja ove godine okupili su zločinačku organizaciju na području Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta u Hrvatskoj te na području Njemačke, kako bi u tu državu kontinuirano krijumčarili oružje i eksploziv.

MUP je priopćio da su osumnjičeni planirali širiti kriminalne aktivnosti i u Švicarskoj te Belgiji. Nakon što je policija u suradnji s tajnom službom SOA-om prikupila dostatnu količinu dokazne dokumentacije, podnesena je kaznena prijava protiv 17 hrvatskih državljana. Akcija kodnog naziva "Telum" hrvatski su policajci održali i u suradnji s policijskim službenicima Njemačke i Švicarske, a sve u suradnji s EUROPOL-om. Sedam je osoba nabavljalo i krijumčarilo ilegalno vatreno oružje i eksploziv, dok je drugih 11 osumnjičenih kupovalo vatreno oružje radi daljnje preprodaje, ili su istoj skupini prodavali vatreno oružje, ili ga prodavali trećim osobama.

U Hrvatskoj je pretraženo ukupno 26 stanova, kuća i vikendica te 14 vozila, dok je u Njemačkoj obavljeno ukupno šest pretraga domova i tri pretrage vozila, a u Švicarskoj dvije pretrage domova i dvije pretrage vozila. Pretrage u Hrvatskoj rezultirale su pronalaskom 17 pištolja raznih modela, dva revolvera, 12 pušaka, dvije poluautomatske puške, pet automatskih pušaka (AK 47), po jedna ručna bomba i raketni bacač, 130 različitih dijelova oružja i 5295 komada streljiva različitog kalibra. Dodatno je u Njemačkoj pronađena još jedna poluautomatska puška i pakiranje streljiva različitog kalibra ukupne težine 15 kilograma.Milan Bugarić

Zaplijenjena i veća količina deviza
U policijskom priopćenju navodi se da su osumnjičeni prokrijumčarili, ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje, najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, pet ručnih bombi i oko 600 komada streljiva, na kojima su mogli zaraditi najmanje pola milijuna kuna. Osim toga, u koordiniranoj i sinkroniziranoj policijskoj akciji u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj u ponedjeljak se počelo s uhićenjima i pretragama stanova. Akcijom je obuhvaćeno 19 osoba na području Hrvatske te po jedna osoba na području Njemačke i Švicarske. Osim toga, obavljenim pretragama u Hrvatskoj kod jednog pripadnika organizirane kriminalne skupine pronađeno je ukupno 21.482 američka dolara, 8100 australskih dolara, 3910 kanadskih dolara, 15.100 švicarskih franaka, 2000 švedskih kruna i 55.000 eura.

Najčitanije iz rubrike