Novosti
BORIS PILIŽOTA, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA OSIJEKA

U fokusu je mog rada gospodarski oporavak Osijeka i njegov razvoj
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Više se ne moramo baviti stabilizacijom cijelog sustava, nego se možemo baviti razvojem grada i izgradnjom infrastrukture

Godinu je dana prošlo otkako je Boris Piližota preuzeo funkciju zamjenika gradonačlenika Osijeka, i to kao dio kvote iz redova SDP-a. Ovaj magistar ekonomije sve do prošlogodišnjih lokalnih izbora bio je malo poznat široj javnosti iako je iza sebe već imao iskustvo regionalnog direktora za istočnu Hrvatsku Generali osiguranja d.d., kao i mjesto direktora Savjetodavnog centra Regionalne direkcije Istok, za sektor građanstva, Erste&SteiermärkischeBank d.d. Na dužnost zamjenika gradonačelnika stupio je s radnog mjesta predstojnika područne službe u Osijeku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Financijska stabilnost

Po čemu se Osijek danas razlikuje od onog Osijeka od prije pet godina kad je Vrkićeva koalicija prvi put preuzela vlast?

- Prije pet godina Osijek je bio izrazito zadužen grad s velikim financijskim obvezama koje su bile u stotinama milijuna kuna, s velikim problemima, pa čak mogu reći – grad u velikoj depresiji. Ne govorim ovo kao nekakvu ispriku, nego činjenicu. Prije godinu dana Osijek je nakon četiri godine rada vlasti, u kojoj je sudjelovao SDP, uspio financijski stabilizirati grad. Odgovornim vođenjem gradskog sustava, odnosno potrošnje gradskog novca i vođenjem gradskih tvrtki, grad je postao financijski stabilan.

A po čemu se razlikuje Osijek danas od onog prije godinu dana kad ste preuzeli dužnost zamjenika gradonačelnika?

- Zbog toga što je učinjeno u tom vremenu mi se u posljednjih godinu dana, odnosno od početka mog mandata, više ne moramo baviti stabilizacijom cijelog sustava, nego se možemo baviti razvojem grada, izgradnjom infrastrukture kao što su ceste, kružni tokovi, nogostupi, obnovom i gradnjom škola i vrtića, ulaganjem i razvojem pojedinačnih dijelova gradskog sustava kao što je GPP i Unikom, ali i ono važnije – aktivno raditi na oporavku gospodarske slike grada. To je u fokusu mog rada u proteklih godinu dana. Daljnim odgovornim ponašanjem prema imovini grada, novcu građana i gradskih tvrtki, mi i dalje možemo raditi na razvoju. To je razlika Osijeka danas i prije godinu dana – prije se radilo na očuvanju i stabilizaciji sustava, danas aktivno radimo na razvoju gospodarstva ili jednostavno rečeno – na otvaranju radnih mjesta. Nije lako, niti može biti, ali rezultati postaju vidljivi i bit će još vidljiviji u vremenu koje dolazi. Volio bih da sve to ide brže, jer građani više ne mogu čekati. Tu ulažemo maksimalni napor.

Neslaganje u SDP-u

Na što ste trenutno fokusirani?

- Fokusiran sam na ono na što su fokusirani i Osječani – na gospodarstvo i radna mjesta. Naravno, da bismo to ostvarili, naš, moj, fokus mora biti nešto širi. Ne vodimo tvrtku, nego grad. Neke su stvari zadane, npr. proračun. Ako želite odgovorno i uspješno voditi grad, ne možete trošiti više nego što imate. Neki su to radili i zapravo su, ako to mogu pojednostavljno reći, dugoročno napravili više štete nego koristi. Ako u nešto želite više uložiti, onda s druge strane nešto morate izostaviti. To je vječni balans. Kao i u vođenju domaćinstva.

Kako komentirate sadašnje odnose u SDP-u?

- Ne možemo reći da je situacija onakva kakvu bismo željeli. Postoji određeno neslaganje, određeno razilaženje u nekim stavovima. Ja sam predsjednik osječkog SDP-a i mogu reći da u SDP-u Osijek nemamo nikakvih problema u radu, da ne postoji bitnih razlika i da se bavimo onim što nam je i posao, a to je vođenje Osijeka i rješavanje problema naših sugrađana.

Nefreteta Z. EBERHARD
MARASA ČEKA VELIK POSAO

Što znači za SDP pobjeda Gordana Marsa u Zagrebu?

- Kolegu Marasa izabrali su članovi i članice zagrebačke organizacije i na tome mu mogu čestitati. Čeka ih velik posao i želim im u tome puno uspjeha. Ono što mogu reći, po onome što znam, izbori su provedeni prema pravilima i ne vidim ništa sporno. Organizacija je dobila vodstvo, a sad je na njima da svojim radom opravdaju dobiveno povjerenje.