Osijek
ŠPEHAROVI PROPISE SMATRAJU APSURDNIM

Anđelka u kolicima smije u kombi za invalide, ali ne i njezin slijepi suprug Ivan!?
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Punih 57 godina supružnici Špehar, 81-godišnja Anđelka i 83-godišnji Ivan, zajedno prolaze sve nedaće, a posljednjih 15 godina nikamo ne idu jedno bez drugoga. Osim zbog velike ljubavi, ne razdvajaju se ni zbog činjenice da se ona koja je u kolicima ne može kretati bez njegove pomoći iako je Ivan – slijep! Dok Ivan Anđelku vozi gurajući njezina kolica, ona ga usmjerava kamo trebaju ići i tako funkcioniraju punih 15 godina otkako je ona u invalidskim kolicima.

Međutim, pravilnik o prijevozu invalida ipak je onemogućio ovome bračnom paru da, kao što su to naviknuli godinama, zajedno odlaze i onamo kamo ne mogu pješice.

Naime, Anđelka kao invalid u kolicima ima pravo na kombi GPP-a za prijevoz invalida, no kako je to vozilo predviđeno isključivo za prijevoz osoba u kolicima, Ivanu je vožnja onemogućena.

- Primjerice, neki smo dan oboje imali nešto obaviti u bolnici i htjeli smo se odvesti tim kombijem. Međutim, kad sam pitala vozača, rekao mi je da ne smije jer, ako moj suprug strada, GPP će snositi krivnju. Iako ja vidim, s Ivanom sam puno sigurnija, a i ne mogu se voziti sama, a istodobno i on ne može hodati bez tuđe pomoći, a godinama je naučio kretati se prema mojim uputama. On je tako morao uzeti taksi, a ja sam se vozila GPP-ovim kombijem. Tako se svaki put kad moram nekamo ići kamo ne možemo doći pješice moramo razdvojiti – žali se Anđelka.

Dodaje kako joj je to dodatan problem jer svaki put kad se vozi kombijem za invalide, mora platiti osobu koja će joj pomoći ući u kombi i izići iz njega. Za to vrijeme Ivan ili ostane kod kuće, kaže Anđelka, ili češće pozove taksi kojim se odveze na isto odredište. Dakle, plaćaju i pomoćnika i taksi, što drže nepotrebnim troškom. Pitaju se je li moguće da se propisi ne mogu promijeniti u korist građana.

Koliko se supružnicima Špehar teško i samo na kratko razdvojiti pokazuje i to da i u stanu gdje žive sve obavljaju zajedno. Ivan, kaže nam Anđelka, tehničke poslove obavlja bolje nego netko tko vidi, dok je ona zadužena za kuhanje. Osječani ih svakodnevno mogu vidjeti u šetnji gradskim središtem ili na osječkoj tržnici kako Ivan, držeći ruku na Anđelkinu ramenu, gura njezina kolica, a ona ga pažljivo usmjerava kako bi izbjegao prepreke.

- Jedno bez drugoga ne možemo, i tako je godinama. Zato nam ovi propisi jako teško padaju – poručuje Anđelka i moli odgovorne da razmisle.

Marija MIHELIĆ

Romano Kristić

pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka

VRTIMO SE U KRUG, RJEŠENJA NEMA

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, dobro je upoznat s problemom Špeharovih, no kaže kako je zabrana vožnje za Ivana Špehara potpuno opravdana.

- Gospodin Ivan ne može biti pratnja, jer nije u mogućnosti fizički pomoći gospođi Anđelki pri ulasku u kombi i izlasku iz njega. GPP ima pravilnik i ne može preuzeti odgovornost u slučaju nekakve nepredviđene situacije. Osim toga, kombi je predviđen za osobe u invalidskim kolicima. I gospodinu Ivanu potrebna je pomoć da iziđe iz vozila. O ovom se problemu na povjerenstvu nekoliko puta raspravljalo, no vrtimo se u krug jer rješenja nema – pojašnjava Kristić. Dodaje kako u praksi kombi dođe po gospođu Anđelku, dok Ivan do odredišta odlazi taksijem u koji ona ne može ući.

Situacija je poznata i Sanji Mršo iz službe marketinga GPP-a koja kaže da je ovaj slučaj, citiramo, vrzino kolo.

pravilnik

GPP-ov KOMBI ISKLJUČIVO ZA PRIJEVOZ INVALIDA

Najčitanije iz rubrike