Osijek
ŠPEHAROVI PROPISE SMATRAJU APSURDNIM

Anđelka u kolicima smije u kombi za invalide, ali ne i njezin slijepi suprug Ivan!?
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Punih 57 godina supružnici Špehar, 81-godišnja Anđelka i 83-godišnji Ivan, zajedno prolaze sve nedaće, a posljednjih 15 godina nikamo ne idu jedno bez drugoga. Osim zbog velike ljubavi, ne razdvajaju se ni zbog činjenice da se ona koja je u kolicima ne može kretati bez njegove pomoći iako je Ivan – slijep! Dok Ivan Anđelku vozi gurajući njezina kolica, ona ga usmjerava kamo trebaju ići i tako funkcioniraju punih 15 godina otkako je ona u invalidskim kolicima.

Međutim, pravilnik o prijevozu invalida ipak je onemogućio ovome bračnom paru da, kao što su to naviknuli godinama, zajedno odlaze i onamo kamo ne mogu pješice.

Naime, Anđelka kao invalid u kolicima ima pravo na kombi GPP-a za prijevoz invalida, no kako je to vozilo predviđeno isključivo za prijevoz osoba u kolicima, Ivanu je vožnja onemogućena.

- Primjerice, neki smo dan oboje imali nešto obaviti u bolnici i htjeli smo se odvesti tim kombijem. Međutim, kad sam pitala vozača, rekao mi je da ne smije jer, ako moj suprug strada, GPP će snositi krivnju. Iako ja vidim, s Ivanom sam puno sigurnija, a i ne mogu se voziti sama, a istodobno i on ne može hodati bez tuđe pomoći, a godinama je naučio kretati se prema mojim uputama. On je tako morao uzeti taksi, a ja sam se vozila GPP-ovim kombijem. Tako se svaki put kad moram nekamo ići kamo ne možemo doći pješice moramo razdvojiti – žali se Anđelka.

Dodaje kako joj je to dodatan problem jer svaki put kad se vozi kombijem za invalide, mora platiti osobu koja će joj pomoći ući u kombi i izići iz njega. Za to vrijeme Ivan ili ostane kod kuće, kaže Anđelka, ili češće pozove taksi kojim se odveze na isto odredište. Dakle, plaćaju i pomoćnika i taksi, što drže nepotrebnim troškom. Pitaju se je li moguće da se propisi ne mogu promijeniti u korist građana.

Koliko se supružnicima Špehar teško i samo na kratko razdvojiti pokazuje i to da i u stanu gdje žive sve obavljaju zajedno. Ivan, kaže nam Anđelka, tehničke poslove obavlja bolje nego netko tko vidi, dok je ona zadužena za kuhanje. Osječani ih svakodnevno mogu vidjeti u šetnji gradskim središtem ili na osječkoj tržnici kako Ivan, držeći ruku na Anđelkinu ramenu, gura njezina kolica, a ona ga pažljivo usmjerava kako bi izbjegao prepreke.

- Jedno bez drugoga ne možemo, i tako je godinama. Zato nam ovi propisi jako teško padaju – poručuje Anđelka i moli odgovorne da razmisle.

Marija MIHELIĆ

Romano Kristić

pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka

VRTIMO SE U KRUG, RJEŠENJA NEMA

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, dobro je upoznat s problemom Špeharovih, no kaže kako je zabrana vožnje za Ivana Špehara potpuno opravdana.

- Gospodin Ivan ne može biti pratnja, jer nije u mogućnosti fizički pomoći gospođi Anđelki pri ulasku u kombi i izlasku iz njega. GPP ima pravilnik i ne može preuzeti odgovornost u slučaju nekakve nepredviđene situacije. Osim toga, kombi je predviđen za osobe u invalidskim kolicima. I gospodinu Ivanu potrebna je pomoć da iziđe iz vozila. O ovom se problemu na povjerenstvu nekoliko puta raspravljalo, no vrtimo se u krug jer rješenja nema – pojašnjava Kristić. Dodaje kako u praksi kombi dođe po gospođu Anđelku, dok Ivan do odredišta odlazi taksijem u koji ona ne može ući.

Situacija je poznata i Sanji Mršo iz službe marketinga GPP-a koja kaže da je ovaj slučaj, citiramo, vrzino kolo.

pravilnik

GPP-ov KOMBI ISKLJUČIVO ZA PRIJEVOZ INVALIDA

Možda ste propustili...

GLAVNA TRŽNICA NA GAJEVOM TRGU

Crna voćna kraljica stiže na Zeleni četvrtak

GRADSKI ODBOR ZA GOSPODARSTVO

Krolo izabran za predsjednika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRAJEM SRPNJA

Zatvara se slastičarnica "Sunčana"

2

ZANEMARIVALI UVID U STANJE PRIČUVE

Ostali šokirani polupraznom blagajnom

3

OSIJEK: DONJI GRAD ZAPUŠTEN

Ulice bez pločnika dijele kamioni i djeca!

oglas