Svijet
DO SADA VIŠE OD 40 MRTVIH PALESTINACA

Krvoproliće u Gazi zbog otvaranja veleposlanstva Amerike u Jeruzalemu
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Sjedinjene Države službeno su u ponedjeljak otvorile veleposlanstvo u Jeruzalemu, dok u Pojasu Gaze traju prosvjedi Palestinaca, u kojima je dosad poginula najmanje 41 osoba.

Otvaranjem veleposlanstva ostvaruje se najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu. Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. Najmanje je 41 palestinski prosvjednik ubijen u izraelskoj vatri na prosvjedima u Pojasu Gaze. “Danas ispunjavamo obećanje dano američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama, pravo da bira svoju prijestolnicu”, rekao je veleposlanik SAD-a David Friedman na početku svečanosti.

Uoči i tijekom svečanosti u Jeruzalemu u Pojasu Gaze u izraelskoj je vatri ubijen najmanje 41 Palestinac, u najnovijem u nizu prosvjeda nazvanih “Veliki marš povratka”, rekli su bolnički izvori. Dodaju da je 900 prosvjednika ranjeno, od kojih 450 metcima. Desetci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s Izraelom, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći. U zrak su se dizali oblaci crnog dima od zapaljenih guma. Demonstranti, neki naoružani praćkama, bacali su kamenje na izraelske snage sigurnosti, koje su odgovorile suzavcem i intenzivnom vatrom iz oružja. Izraelska vojska priopćila je da na “10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama”.

Amnesty International osudio je “besramno kršenje” ljudskih prava u Gazi. “Svjedoci smo besramnog kršenja međunarodnih i ljudskih prava u Gazi”, istaknula je organizacija na Twitteru. “To mora odmah prestati”, dodala je. Palestinska vlada sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali optužila je Izrael za “strašan pokolj” u palestinskoj enklavi, gdje je najmanje 37 Palestinaca ubijeno u izraelskoj pucnjavi tijekom prosvjeda protiv otvaranja veleposlanstva, objavio je France Presse.

Glasnogovornik palestinske vlade Youssouf al-Mahmoud pozvao je u priopćenju na “trenutačnu međunarodnu intervenciju radi zaustavljanja strašnog pokolja u Gazi koji su počinile snage izraelskog okupatora nad našim junačkim narodom”. Turska je u ponedjeljak ocijenila da Sjedinjene Države snose dio odgovornosti za “pokolj” u Gazi.

“Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael”, rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestila je dpa.

Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe ili “katastrofe”, kada su, 1948., stotine tisuća Palestinaca bile protjerane iz svojih domova. Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.Hina

Trump: Velik dan za Izrael

Predsjednik SAD-a Donald Trump u videoporuci sudionicima rekao je da SAD ostaje "potpuno" predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. "Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora", poručio je Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima. Trump je izrazio zadovoljstvo zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, nazvavši ga "velikim danom za Izrael". Ivanka Trump i Jared Kushner, najstarija kći i zet američkog predsjednika, koji su Trumpu i savjetnici, sudjelovali su u proslavi u Jeruzalemu.

Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike