Autoglas
PREMIJERA: FORD FOCUS

Potpuno nova priča za četvrtu generaciju
Objavljeno 24. travnja, 2018.
Ford Focus donosi novu razinu udobnosti, tehnologije i iskustva vožnje

Otkad je 1998. godine učinjen preokret s prvom generacijom Focusa, Ford ih je u Europi prodao gotovo sedam milijuna, i više od 16 milijuna diljem svijeta. Potpuno novi Focus nakon 20 godina i dalje je na samom vrhu u dinamičnoj vožnji, dodatno pojačanom primjenom tehnologije stalnog nadzora amortizera (CCD) koja pospješuje ublažavanje udaraca od neravnina na cesti. Focus dolazi uz mogućnosti izbora načina vožnje i unaprijeđeni stražnji ovjes za veću uglađenost. Iskustvo putnika poboljšano je značajkama za udobnost, uključujući FordPass Connect modem koji omogućuje povezanost u pokretu, bežični punjač, sustav SYNC 3 s 8“ s dodirnim zaslonom i B&O PLAY audiosustav.

Uz opciju novog 1,5-litrenog EcoBoost benzinskog motora dolazi optimizirana verzija Fordova višestruko nagrađivanog 1,0-litrenog EcoBoost motora. Novi 1.5-litreni EcoBlue i 2,0-litreni EcoBlue dizelski motori omogućuju ultimativnu učinkovitost u potrošnji goriva, a novi inteligentni 8-stupanjski automatski mjenjač prilagođava obrasce mijenjanja brzina prema stilu vožnje i kontrolira se s pomoću elegantne i ergonomske komande.

Nove tehnologije poput Stop&Go sustava, sustava prepoznavanja znakova ograničenja brzine i sustava pomoći zadržavanja u traku olakšavaju vožnju u gradskom prometu dok predvidljiva svjetla za zavoje i svjetla za prepoznavanje znakova pomažu vozačima da vide jasnije. Sustav izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) prvi je segment tehnologije koja pomaže vozačima da zaobiđu zaustavljena ili spora vozila kako bi se izbjegao potencijalni sudar.

Prvi head-up zaslon pruža veće povjerenje za upravljačem, a sustav aktivne pomoći pri parkiranju omogućuje potpuno automatizirane manevre parkiranja samo jednim pritiskom na tipku.

Mato PAVLIČEVIĆ
Za svakoga ponešto

Predstavljen u hatchback verziji s peterim vratima, karavan-verziji i na odabranim tržištima u verziji s četirima vratima, najopsežnija linija Focusa nudi se s ekskluzivnim osobinama koje nadopunjuju najširi spektar težnji kupaca automobila srednje klase, uključujući moderan Focus Trend i Titanium, sportski Focus ST-Line, prvoklasan Focus Vignale i prvi crossover Focus Active.