Osijek
EU SUFINANCIRA DIZALA

Stariji i invalidi “zarobljeni” u 1700 zgrada s tri i više katova
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama u iznosu od čak 80 posto troškova

Vezani članci

ANĐELA SKENDER (94), KAPUCINSKA 30

Od mog stana do ulice dijeli me 80 stepenica

IVO PRANJIĆ (72), VIJ. LJUBE BABIĆA

Imam proteze i bolesno srce, ali ne želim svijet gledati kroz prozor

Na području grada Osijeka ima gotovo 800 zgrada sa od četiri do sedam katova koje nemaju dizala, a njih više od 900 s tri kata. Brojnim osobama treće životne dobi, invalidima i obiteljima s malom djecom koji u njima žive broj stepenica koje moraju prijeći kako bi izišli iz svoja četiri zida određuje život.

Rješenje je njihovih problema ugradnja dizala, no kako je riječ o velikoj investiciji, malo je onih koji su takvo što proteklih desetljeća uopće uzimali u obzir. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 80 posto troškova, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture za skrb za starije osobe. A GO Osijek Hrvatske stranke umirovljenika preuzeo je na sebe inicijativu poticanja predstavnika stanara u osječkim zgradama da uhvate ovu priliku te poboljšaju kvalitetu života.

- Europska unija ubuduće ne planira financijski sudjelovati u gradnji domova za umirovljenike i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU-a jer je preporučeno da umirovljenici, osobe treće životne dobi, teško pokretne i invalidne osobe trebaju ostati u svojem stanu što je moguće duže uz pružanje odgovarajuće neformalne skrbi - objašnjava Jelena Dodig iz HSU-a, te dodaje kako je obilaskom osječkim zgrada s tri i više katova zaključeno da mnoge od njih imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, kao i da postoji interes suvlasnika zgrada za ovaj potez.

Pozitivni su učinci ugradnje dizala, ističu iz HSU-a, brojni.

- Uz to što bi ugradnja dizala poboljšala svakodnevnu kvalitetu života naših sugrađana, imala bi i pozitivne učinke na rad službi koje pružaju usluge građanima poput vatrogasaca ili hitne pomoći. Pozitivni bi se učinci osjetili i zapošljavanjem u procesu ugradnje, održavanja i servisiranja dizala, a u konačnici bi ugradnja dizala suvlasnicima stambenih zgrada povećala vrijednost stana - zaključuje Dodig.

Ivana SOLAR
DOĐITE U PETAK NA TRIBINU I SAZNAJTE SVE O UGRADNJI DIZALA!

Gradska organizacija HSU-a, u suradnji s umirovljeničkim udrugama, u petak, 23. ožujka, s početkom u 11 sati, u prostorijama GČ-a Gornji grad (Trg Lava Mirskog 1) organizira tribinu o mogućnostima ugradnje dizala u višestambene zgrade uz sufinanciranje iz EU fondova. Najavljeno je da će o temi govoriti saborski zastupnik Silvano Hrelja, predsjednik Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica i europarlamentarka Biljana Borzan. Ovom će prigodom svima zainteresiranima biti objašnjena procedura uključivanja u proces povlačenja sredstava iz EU-a.

KREDIT TE SUBVENCIJE GRADA I ŽUPANIJE

Prvi je korak u želji za ugradnjom dizala prikupljanje suglasnosti suvlasnika (preko predstavnika suvlasnika), nakon čega slijedi suradnja s Gradom Osijekom i upraviteljem zgrade vezano uz tehničku dokumentaciju. Valja napomenuti kako je dio novca koji u investiciju moraju uložiti sami suvlasnici moguće osigurati preko kredita iz pričuve, a za koji Osječko-baranjska županija sufinancira kamatu u visini od 2, a Grad Osijek od 1 posto. Također, postoje i olakšice u proceduri u dijelu propisa, tako da ne treba građevinska dozvola za ugradnju, a ugradnja vanjskog okna (panoramskih dizala) više se ne smatra intervencijom u prostoru.

Jelena Dodig

Hrvatska stranka umirovljenika

Obilaskom osječkih zgrada s tri i više katova zaključeno je kako mnoge od njih imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, kao i da postoji interes suvlasnika zgrada za ovaj potez.

učinak

DIZALA BI POVEĆALA VRIJEDNOST STANOVA

Možda ste propustili...

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike