Kultura
UAOS GLAZBOM KROZ NOVI SAD I SUBOTICU

Pod vještom dirigentskom palicom Tihomira Ranogajca, oduševili profesionalnošću
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

NOVI SAD/SUBOTICA - Tamburaški orkestar preddiplomskog studija Tambure Umjetničke akademije u Osijeku boravio je u Novom Sadu, kao gost na solističkom koncertu Zorana Jankovića (u prepunoj dvorani gimnazije “J. J. Zmaj”), i Subotici, kao gost na Koncertu nove tamburaške muzike.

Zoran Janković talentirani je umjetnik koji svojom virtuoznošću i posvećenošću glazbi osvaja novosadsku publiku. Osvajač je brojnih prvih nagrada na većim i manjim festivalima i natjecanjima, a najznačajnija je zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Moskvi.

Na programu su ovog koncerta bili “Puškinov valcer” S. Prokofjeva, “Serenada” F. Schuberta, Koncert Anatolija Loskutova te Varijacije na temu ciganske pjesme Marđanđa, uz glasovirsku pratnju Nikoline Topić, studentice 1. godine diplomskog studija klavira na UAOS-u.

Na koncertu se Zoranu Jankoviću pridružio osječki Tamburaški orkestar pod vještom dirigentskom palicom Tihomira Ranogajca. U smanjenom sastavu (Hrvoje Harkanovac, Mateo Fotak, Zoran Janković, Luka Juriša, Fran Pogrmilović, Tomislav Koprić, Josip Živčić, Adrian Ružić, Dario Harkanovac, Krunoslav Balog), predstavili su se sljedećim skladbama: Dohvati crvenu trešnju Bože Potočnika, Serenada op. 22 A. Dvoraka, Makedonski ples Domagoja Vukadina, Air J. S. Bacha, Ples sa sabljama A. Hačaturjana te Petruška I. Stravinskog. Odličnom pripremom, ujednačenošću i profesionalnošću, orkestar je oduševio publiku.

Nakon njih predstavio se Tamburaški ansambl Velos iz Novog Sada, čiji je Zoran Janković također član, a pridružila im se i Ana Zornjan. Za odličnu su sinkronizaciju nagrađeni velikim pljeskom. Koncert je završio zajedničkim nastupom svih sudionika u izvedbi pjesme “Osam tamburaša s Petrovaradina”.

Na koncertu u Velikoj vjećnici Gradske kuće u Subotici predstavili su Subotički tamburaški orkestar, Tamburaški kvartet te Tamburaški orkestar UAOS. U subotičkom je orkestru 40-ak glazbenika različitih uzrasta, a dirigentica je Marijana Marki. Uz solisticu su stvorili odlične dinamičke kontraste i zaslužili veliki pljesak.

Tamburaški kvartet djeluje tri godine, a čine ga Ivana Mačković, Ivan Ivanković Radak, Ištvan Sakač i Lucija Ivanković Radaković. Već su osvojili prva mjesta na nekim festivalima, a na ovom su se koncertu predstavili trima skladbama, od kojih je jedna “Panonski valcer” T. Ranogajeca.

Tamburaški orkestar UAOS-a odsvirao je i dijelove baleta “Orašar” P. I. Čajkovskog - Trepak i Valcer cvijeća. Publika je bila zadivljena izvedbom i dirigentovim vođenjem. Članovi orkestra dokazali su da se rad i upornost isplate. Valentina Iveljić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike