Ekonomija
U OSIJEKU PRVI FORUM ICT-DRUŠTVO

Ulaganjem u ICT sektor zaustavit će se iseljavanje mladih
Objavljeno 17. ožujka, 2018.

Za tjedan dana na Forumu ICT-društvo u Osijeku će se okupiti poslovna, akademska i politička zajednica, kako bi ponudila rješenja za ubrzani razvoj ICT sektora i zaustavljanje iseljavanja mladih iz zemlje, priopćio je Organizacijski odbor Foruma.

Tema je prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka, u prostorijama osječkog Vikarijata, utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju.

“Osječko-baranjska županija otvorena je za sve oblike suradnje s ICT sektorom i lokalnim tvrtkama nudimo podršku u razvoju poslovnih ideja. Na gradskim je i županijskim vlastima odgovornost da osiguraju povoljnije uvjete razvoja biznisa i infrastrukturnu podršku”, izjavio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Anušić ocjenjuje da je Forum ICT-društvo “idealno mjesto za susret poslovne, društvene i političke zajednice kako bi zajedno pridonijeli lokalnom razvoju”. Kroz četiri panel-rasprave domaći startupi, tvrtke i udruge, međunarodne kompanije, akademska zajednica, lokalne vlasti i ministarstva - raspravljat će i predlagati rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj.

“Uvjereni smo, a o tome ćemo razgovarati na svim panelima, da ulaganje u ICT, uklanjanje barijera, bolje iskorištavanje EU fondova i stvaranje poticajnog okružja može značajno pridonijeti zaustavljanju ili bar usporavanju zabrinjavajućeg trenda iseljavanja, prije svega mladih stručnjaka, ali i ostalih, iz Slavonije i drugih dijelova zemlje”, kazao je Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo te suorganizator Foruma u ime Osijek Software Cityja.

Forum će se posebno baviti nužnim promjenama u obrazovnom sustavu i poboljšanjem suradnje akademskog i poslovnog sektora. “Visokoobrazovni sustav i tvrtke moraju biti u stalnom kontaktu i interakciji kroz aktivno sudjelovanje tvrtki u obrazovnom procesu i u obliku zajedničkih razvojno-istraživačkih projekata”, poručuje Kruno Miličević, izvanredni profesor osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), koji će sudjelovati na drugom panelu.

Jedan od panelista je i Darko Huljenić iz Ericssona Nikole Tesle, ujedno i član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. “Na Forumu očekujem kvalitetnu raspravu o mogućnostima veće sinergije svih u ICT domeni kako bismo bolje iskoristili sve potencijale za razvoj i primjenu ICT-a, kako u Hrvatskoj tako i u regiji – za bolji i brži razvoj društva”, kaže Huljenić.

Forum ICT-društvo pismima potpore i sudjelovanjem u organizacijskom odboru podržali su svi ključni akteri: Grad Osijek i Osječko-Baranjska županija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Ekonomski fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatski sabor.Z.R.

Četiri panela

l Digitalna ekonomija

l Inovacija kao motor razvoja

l Lokalni pristup poslovanju

l Povlačenje novca iz EU fondova

SURADNJA LOKALNE ZAJEDNICE I BIZNISA

- Posebno nam je drago da su nam se pridružili gradonačelnik Vodnjana i predstavnica globalno uspješne vodnjanske tvrtke Infobip, kako bi sa Slavoncima i Baranjcima podijelili iskustva o uspješnoj suradnji lokalne zajednice i biznisa - izjavio je Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, nositelj projekta.

Sve o Forumu (ciljevi, kotizacija, registracija i sl.), mogu se vidjeti na web-stranici http://www.fitd.com.hr.

Možda ste propustili...

FOKUSIRANOST NA JAČANJE PRODAJE, POVEĆANJE BROJA KUPACA...

Kvartalna netodobit Podravke 23,5 mil. €

Najčitanije iz rubrike