Dome slatki dome
SAVJET

7 trikova za čišćenje limunom
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Od čišćenja kuhinjske daske do ribanja kade ili tuš-kabine, kiselo južno voće pravi je as iz rukava. Limun je toliko djelotvoran da u raznim situacijama može zamijeniti nekoliko kupovnih proizvoda. Uvjerite se i sami u antibakterijska i odmašćujuća svojstva limuna na raznim površinama u kućanstvu.

Drvena daska za rezanje

Iscijedite pola limuna po površini daske za rezanje i neka odstoji deset minuta. Limunov će sok razrijediti masne mrlje i olakšati njihovo uklanjanje krpom. Unutarnjom korom iscijeđenog limuna istrljajte i dezinficirajte dasku.

Mineralne naslage

Površine od bakra i kroma čistite limunskom kiselinom. Učinak će biti djelotvorniji ako na polovicu limuna prije struganja nanesete sol.

Mikrovalna pećnica

Da mikrovalna pećnica ne bi neugodno mirisala, izrežite limun na tanke kolutove. U posudu sipajte vruću vodu, stavite ju u pećnicu i zagrijte 90 sekundi na najjačoj temperaturi. Isparavanje limunske kiseline uništit će bakterije. Na kraju obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice vlažnom krpom.

Umjesto deterdženta

Ako vam ponestane deterdženta za posuđe, na polovicu limuna pospite sodu bikarbonu i time očistite posuđe.

Prozori blistaju

Sok od limuna izmiješajte s tri decilitra vode i dobit ćete sredstvo za čišćenje prozorskih stakala. I unutrašnjost tuš-kabine ili kade može se fantastično očistiti tim prirodnim sredstvom.

Protiv kamenca

Iscijedite pet limuna pa sok raspršivačem poprskajte po bilo kojoj površini gdje ima kamenca. Limunska kiselina razgradit će i kamenac i naslage od sapuna.

Omekšivač za rublje

Limun daje miris opranom rublju. Dodavanje samo jedne male žlice limunovog soka deterdžentu bit će dovoljno da odjeća ugodno miriše. J.Kn.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike