Kultura
SVIJET PUN STRAHA I PREDRASUDA

Predstava “Otpisane” gostuje u Vukovaru i Vinkovcima
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

VUKOVAR/VINKOVCI - “OtpisaNE”, predstava Kazališta Moruzgva i Gradskog kazališta Scena Gorica, gostuje u Hrvatskom domu Vukovar, u petak, 16. ožujka, u 20 sati, a u subotu, 17. ožujka, u 20 sati u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”. Tekst Renata Baretića režirao je Nikola Zavišić, a igraju: Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički.

Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu okružen trima ženama koje nikada prije nije sreo. One mu požele pomoći, svaka na svoj način i svaka iz svoje potrebe da – bar u ovom slučaju – bude korisna. A Hassan, iako zahvalan, želi od njih čim prije pobjeći. Lavina zastrašujućih i pretužnih informacija o mukama bliskoistočnih migranata u sebi sasvim sigurno krije i pregršt komičnih situacija, a “OtpisaNE” su pokušaj rekonstruiranja jedne od najneobičnijih među njima. Izmišljene, ali i sasvim moguće u svijetu punom straha, prijateljstava, predrasuda, žudnje, ambicija i nesporazuma. “OtpisaNE” će vas nasmijati, ali i nagovoriti da pokušate sami sebe zamisliti u sličnim okolnostima - piše Baretić.

- Ovo je priča o Hassanu, Sirijcu migrantu, inače studentu medicine u Beogradu, koji je zbog neočekivanih okolnosti uletio u životni prostor ksenofobne i razočarane Snježane, njezine poduzetne i pune razumijevanja za bližnje kćeri Hrvojke, te dokone zavodnice u pokušaju, susjede Milke. Njegov slučajni ulazak u njihove živote za sve njih znači trenutačni emotivni potres tijekom kojeg sve tri žene dožive značajne promjene u pogledu na svijet. One pokušavaju, a vidjet ćemo hoće li u tome i uspjeti, kroz niz apsurdnih i komičnih situacija, pokraj neobičnog stranca koji je za njih praktično deus ex machina, pokazati i dokazati sebi da još imaju razloga za život, da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe nabolje, da još uvijek nisu otpisane - dodaje Nikola Zavišić.

Predstavom “Vrzino kolo” vinkovačko se Gradsko kazalište “Joza Ivakić” 18. ožujka predstavlja na XI. Gumbekovim danima, koji se održavaju od 16. do 27. ožujka u Histrionima. Festival je nazvan prema jednom od najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovine 20. stoljeća, Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939. - 2000.). Još jedno slavonsko kazalište sudjeluje na festivalu - 26. ožujka Požežani izvode predstavu “Nespojivi”. N.Vek.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike