Autoglas
ČEŠKA OFENZIVA

Vozili smo: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
Objavljeno 6. ožujka, 2018.
Svijet kompaktnih SUV-ova ili crossovera postao je bogatiji za još jedan model, stiže manji brat velikog Kodiaqa - Karoq

Škoda je predstavila novi SUV koji se svojim dimenzijama smjestio ispod velikog Kodiaqa, koji smo imali prilike voziti već lani. Manji model nosi ime Škoda Karoq, a izgledom uvelike podsjeća na veći model, samo što je manji, logično. No, to nam se sviđa. Osim izgleda, Škoda Karoq odlično se vozi, nudi puno prostora i malo troši, a kao šlag na kraju donosi i atraktivnu cijenu i fer ponudu svega što dobivamo za taj iznos.

Škoda Karoq svojom pojavom donosi vizualno sličan dojam kao veći Kodiaq. Znači, sportsko-agresivan, možemo reći pomalo i opasan izgled sprijeda naglašen je atraktivnim LED dnevnim, odnosno glavnim svjetlima koja su efektno podijeljena na dva dijela. Između njih nalazi se već prepoznatljiv dizajn i oblik rešetke hladnjaka, a sve se nastavlja poklopcem motora koji nosi Škodin znak.

Bokovi djeluju skladno i prirodno se nastavljaju na početak vozila, a svakako atraktivnost podiže oštra linija koja se proteže od početka do kraja vozila i završava na samim stražnjim svjetlima. Stražnji kraj također je atraktivan, pomalo predimenzioniran, baš onakav kakav i očekujemo od nekog SUV-a, a dojam upotpunjuju LED svjetla u C obliku karakteristična za Škodine modele. Dojam dodatno podižu 18-inčni aluminijski naplatci koji odlično pristaju, a nimalo ne smanjuju komfor vožnje, čak i po lošim prometnicama ili izvan njih.

Fini osjećaj pod prstima

U pogledu dizajna i izgleda Škoda Karoq definitvno zaslužuje visoke ocijene, a to potvrđuju i brojni pogledi prolaznika koji su se osvrtali za vozilom kuda god smo prošli. Unutrašnjost također donosi sličnost s većim bratom Kodiaq, no i ona je, kao i vanjština, fino rafinirana i svojstvena samo ovom modelu. Prvi „wow“ efekt napravila su sjedala koja su spojena s naslonima za glavu, pa tako izgledaju izuzetno atraktivno. Osim izgleda, vrlo su i udobna, a vozačka pozicija očekivano je visoka, donoseći izvrsnu preglednost, i prometa i svih komandi unutar vozila. Upravljač je očekivano za Volkswagen grupaciju vozila jedan od najboljih, donoseći najfiniji osjećaj pod prstima. Fini osjećaj pod prstima nudi i većina materijala u unutrašnjosti, što nas je ugodno iznenadilo, jer očekivali samo raskošnije korištenje tvrde plastike.

Središnjim dijelom vozila dominira veliki zaslon osjetljiv na dodir koji donosi sve što možete zamisliti. Dakle, od zabave, povezivanja s pametnim telefonom i prikaza zaslona telefona, radija i multimedije pa do brojnih podešavanja i informacija o samom vozilu. Posebno atraktivno sve skupa izgleda noću, kada je Škodu Karoq moguće osvijetliti jednom od deset ponuđenih boja, a kojom će zasjati brojni utori u vratima i kokpitu, kao i pozadina zaslona. Jednako atraktivno izgleda i natpis Škoda pri otvaranju vrata, a koji se projicira na pod. Ako i dalje mislite da je Škoda hladan automobil bez duše namijenjen korporacijama i flotnoj prodaji, Škoda Karoq će vas razuvjeriti u prvom pogledu da to više nije tako.

TDI je ponovno in

Turbodizelski motori su nakon brojnih skandala i najave zabrana prometovanja u užim središtima europskih gradova, ali i napredovanja benzinskih motora (TSI) pomalo pali u drugi plan. Međutim, sve navedeno nije spriječilo njihov daljnji razvoj, a Škoda Karoq Style 1.6 TDI, koji smo imali na testu, dolazi s najnovijim 1,6-litrenim dizelašem snage 115 KS.

U pogledu ekologije ovaj motor ispušta samo 120 grama CO2 te zadovoljava strogu Euro 6 normu. Ono puno važnije od svih ekoloških normi, a što zanima našeg vozača je potrošnja koja iznosi od 5 do 6 litara, ovisno o režimu i načinu vožnje. TDI je definitivno omiljena oznaka na automobilu na našim prostorima, a odgovor na pitanje zašto je tomu tako, osim zbog potrošnje, pronalazimo i u voznim svojstvima. Škoda Karoq Style 1.6 TDI vozi se jednostavno fantastično jer vuče od niskih okretaja, agilna je, dinamična, elastična, uz odličan 6-stupanjski ručni mjenjač. Dojam dodatno popravlja odličan upravljač koji je sada električni servo te mogućnost izbora režima vožnje (ekonomično, uobičajeno, sportsko, individlano) gdje na dodir tipke Škoda Karoq mijenja svoje ponašanje.

Sve skupa zaokruženo je fer cijenom od oko 218.000 kuna, dok početni dizelaš starta s nešto više od 176.000 kuna. Nije bagatela, ali je fer. Uvjerite se i sami u to, Škoda Karoq vas čeka u AutoZubaku Osijek.

Marin REŽIĆ
FUNKCIONALAN I VELIK PRTLJAŽNIK

Stražnja klupa također je prostrana, a donosi i mogućnost micanja sjedala kako bi se povećao obujam prtljažnika za prijevoz veće količine stvari. I kada smo pomislili da iznenađenjima nema kraja, prtljažnik, odnosno vrata prtljažnika otvaraju se i zatvaraju električno, kao kod skupocjenih automobila. Prtljažnik je golem, donosi 521 litru obujma, a proširiti se može do više od 1600 litara micanjem sjedala. U prtljažniku pronalazimo i zgodnu svjetiljku, tj. osvjetljenje prtljažnika koje je moguće otkvačiti i koristiti kao baterijsku lampu. Pametno i korisno.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku