Kultura
SLAVLJENIČKI, STOTI KONCERT OSJEČKE GLAZBENE SRIJEDE

Izvrsnim sviranjem i silnom energijom Jazz orkestar uvijek osvoji brojnu publiku Osijeka
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Kako bi neka manifestacija postala brendom, potrebno je proći, ili bolje rečeno preživjeti, prvih pet godina, a da je koncertni ciklus Osječka glazbena srijeda to postao, potvrdila je svojim jubilarnim, stotim koncertom.

Slavljenički koncert, koji pripada šestoj sezoni, okupio je brojne uzvanike, kao potvrda dobre međuinstitucijske suradnje u gradu. Publici su se obratili Danijela Klobučar (Grad Osijek), Helena Sablić Tomić (Umjetnička akademija u Osijeku), Grgur Marko Ivanković (ravnatelj Muzeja slavonije u vrijeme pokretanja OGS-a) te prof. Davor Bobić, umjetnički voditelj i najzaslužnija osoba za održavanje ciklusa.

U početcima vezan uz MSO, u kojem su se godinama i održavali koncerti, OGS u petoj sezoni otvara vrata ostalim prostorima u gradu pogodnima za koncerte, pa je tako 100. održan u domu Hrvatske vojske. Nastupio je Jazz orkestar Oružanih snaga RH, koji godinama dolazi u Osijek, a odličnim sviranjem i silnom energijom uvijek oduševi publiku.

Posebice se to pokazalo likom i djelom dirigenta, satnika Davora Dropuljića. Osim što je voditelj orkestra, voditelj je i programa, što je pomalo iznenadilo osječku publiku jer nisu očekivali da će im se dirigent obratiti i tražiti aktivno sudjelovanje. Takav kontakt na vrlo stiliziran način uvodi publiku u svaku kompoziciju pa su se Osječani nakon nekoliko skladbi posve prepustili zvuku i ritmu orkestra.

A orkestar se predstavio brojnim instrumentalnim skladbama u kojima su se izmjenjivali solisti iz orkestra, a svoje su pjevačke sposobnosti pokazala dvojica vrlo darovitih glazbenika: Adalbert Turner Juci i Matija Cvek. Svojim su izvedbama popularnih pjesama Massima, Indexa, Parnog valjka i Gibonnija oduševili publiku, a koncert je završio pjesmom “My way” Franka Sintare, u izvrsnoj izvedbi Adalberta Turnera Jucija.

Osječka glazbena srijeda jubilarnim je koncertom potvrdila okrenutost budućnosti i daljnjem brendiranju Osijeka kao kulturnog središta istoka Hrvatske.

- Ovo je velika stvar, važan datum. Rekao bih, dio glazbene povijesti ovoga grada - zaključuje prof. Bobić.Tihomir Ranogajec

Osječani su se nakon nekoliko skladbi posve prepustili zvuku i ritmu orkestra.

Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike