Kultura
100. KONCERT OSJEČKE GLAZBENE SRIJEDE

Nakon početnog izazova i vrlo teškog razdoblja, sada im se vratila motivacija
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Vezani članci

VEČER ZOLTÁNA KODÁLYA - UJEDINJENI STUDENTI AKADEMIJA PEČUHA I OSIJEKA

Bogatstvo mladih izvođača, emocija i zadovoljne publike

6. SEZONA KONCERTNOG CIKLUSA OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

Dobivamo (li) najveći Steinwey?!

ORGANIZATORI VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Davoru Bobiću priznanje Amigo de Espana

Davor Bobić, umjetnički voditelj ciklusa Osječka glazbena srijeda (koji je već u svojoj šestoj sezoni), priznaje da je i sam iznenađen jubilarnim, stotim koncertom, mislio je da će okrugla brojka biti tek iduće sezone!

To svakako govori da mnogo i marljivo rade, a koliko kvalitetno - procjenjuje publika i sami umjetnici koji se vraćaju i nude se za sudjelovanje pa neke, na žalost, i odbijaju.

- Tako je, imamo konstantno ispunjene prostore publikom i to je za nas najveće moguće priznanje, a godišnje nam se ponudi otprilike 50 koncertnih hrvatskih i inozemnih programa, što je također impresivan podatak - prezadovoljan je red. prof. art. Davor Bobić - prodekan za umjetnost i znanost Umjetničke akademije u Osijeku.

Prvih 100 je najteže - rekli bismo u šali, a prof. Bobić odgovara je li bilo teško ili izazovno ili motivirajuće, obvezujuće...

- U početku je bilo vrlo izazovno, jer smo počeli stvarati nešto novo, zatim je uslijedilo stvarno teško razdoblje, ali nam se vratila motivacija i sada je obvezujeće, prevenstveno iz dubokog poštovanja prema našoj vjernoj publici i građanstvu - kaže poznati skladatelj, koji svoju varaždinsku adresu izmjenjuje povremeno osječkom.

- Moram zahvaliti prije svega timu koji se usudio uopće pokrenuti Osječku glazbenu srijedu, a u kojemu su bili Grgur Marko Ivanković, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Ljerka Perči, te tzv. dobri duhovi OGS-a: Bonjo, Arnela, g. Bjedov, Ljerka Hedl, Dražen Alerić, Vladimir Ham te moji sada najbliži suradnici, asistenti Tihomir Ranogajec i Matko Brekalo, doc. dr. sc. Iva Buljubašić, Danijela Klobučar i Kristina Mur. Moram spomenuti i naše partnere, a to su UAOS, Muzej Slavonije, Glazbena škola Franje Kuhača i Odjel za kulturologiju. Velika hvala cvjećarnici Clivia, koja je u šest godina za svaki koncert donirala cvijeće i cvjetne aranžmane - skroman je i zahvalan Davor Bobić.

Što nakon stotog, do kojeg broja ići, postavlja se pitanje.

- Stvoren je brend grada Osijeka, prepoznat i u nacionalnom kontekstu kao jedini relevantan koncertni ciklus na istoku domovine, što je i potvrdila ovogodišnja potpora Ministarstva kulture. Vjerujem da već sada stasaju mladi ljudi koji će bez problema moći nastaviti ovu misiju - pojašnjava prof. Bobić, ne krijući da je ponosan, ispunjen i zadovoljan.

- Nikada nije bilo lako. Danas je svima podosta teško, jer su se naglavačke izokrenule životne okolnosti, općenito način života. Sve je postalo drukčije, sve manje ljudskosti na svakom koraku. Uvijek se, dakako, može bolje. U mandantnom razdoblju gradonačelnika Ivana Vrkića, kojemu posebno zahvaljujem na potpori, napokon se zahvaljujući razumijevanju gradske vlasti ustalilo kontinuirano financiranje ove vrijedne manifestacije. Dok nestrpljivo očekujemo novu gradsku koncertnu dvoranu i novi glasovir, nastavit ćemo s programima, a kada se dogodi i taj dan, ne će biti prepreka da se ugošćuju i veliki ansambli. Panonska filharmonija i Generalni konzulat Republike Mađarske već su najavili uvrštenje svojih koncerata u Osijeku u okviru naše glazbene sezone - najavljuje Davor Bobić.

Narcisa VEKIĆ
JUBILARNI KONCERT U DOMU HV-a

“Jazz orkestar ovdje je da ostane i nadam se da će postojati i kada nas koji smo sada ovdje više ne bude. Ono što izvodimo je dobra, kvalitetna swing glazba, i plesna i slušna”, govori satnik Davor Dropuljić, voditelj Jazz orkestra OSRH-a, brzo i entuzijastički, gotovo poput pasioniranog fana iz publike, a ne čovjeka koji dirigira tom skupinom. No, bez obzira na to što svira swing, koji je američka glazba, Orkestar ima i svoj hrvatski “štih”, koji mu ne daju samo odore njegovih glazbenika - stoji u najavi jubilarnog, stotog koncerta ciklusa Osječka glazbena srijeda. Osječka će publika (28. veljače u 19.30 sati) moći uživati u koncertu Jazz orkestra OSRH-a. Mjesto održavanja je Dom hrvatske vojske (Plava dvorana), a ulazak na koncert je besplatan.

obvezujuće

IZ DUBOKOG POŠTOVANJA PREMA VJERNOJ PUBLICI

Davor Bobić

umjetnički voditelj

Dok nestrpljivo očekujemo novu gradsku koncertnu dvoranu i novi glasovir, nastavit ćemo s programima, a kada se dogodi i taj dan, ne će biti prepreka da se ugošćuju i veliki ansambli.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike