Novosti
DVADESET GODINA HRVATSKOG CENTRA ZA RAZMINIRANJE

Lani prva godina bez minskih incidenata
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Borba s minski sumnjivim područjima traje još od Domovinskog rata, a posljednjih 20 godina sustavno u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, iz kojega ističu kako je za to vrijeme izgrađen jedinstven, inovativni sustav, kojim se danas koriste i mnoge druge zemlje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je kao izaslanik premijera u Sisku sudjelovao na obilježavanju 20. godišnjice osnutka HCR-a, odakle je poručio kako će Vlada, s obzirom na to da je preostalo 405,9 četvornih kilometara minski sumnjivog, uglavnom zahtjevnog šumskog i brdsko-planinskog, područja, dati punu potporu borbi protiv mina.

Nakon sustavnog prikupljanja podataka, na temelju raspoloživih zemljivida i informacija, 2005. godine definirano je da je minski sumnjivo 1174 četvorna kilometra. Od toga je dosad razminirano 566 četvornih kilometara, u što je uloženo 727 milijuna eura. Čak 97 milijuna eura osigurano je iz fondova EU, tako da je lani udio EU sredstava iznosio 62 posto, a ove je godine planirano da iznosi 52 posto. Kao važan uspjeh na svečanosti je spomenuto kako prošle godine, prvi put otkad djeluje HCR, nije bilo minskih incidenata i nesreća. Nažalost, od 1996. godine ukupno je od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao stradalo je i 130 pirotehničara, od kojih je njih 38 poginulo. H

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore