Novosti
NAPETO I DRUGI DAN POSJETA

Vučić se odbio ispričati za velikosrpski govor
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Takvu poniznost od mene nećete vidjeti, rekao je srbijanski predsjednik

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odbio se ispričati za govor mržnje i poticanje na rat u Glini 1995. godine te je optužio hrvatske novinare da ga pitanjima o tome žele osobno poniziti. Time je i drugi dan njegova službenog posjeta Hrvatskoj prošao u napetoj atmosferi.

Vučić je, naime, kako svjedoče snimke, u Glini 1995., rekao: “Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatske! Nikada Banija neće natrag u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zauzima Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili nekakva avnojska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ako srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće!”

“Različiti pogledi”

Boraveći u utorak u općini Gvozd i Vrginmostu, gdje je posjetio tamošnje Srbe, Vučić je na konferenciji za novinare komentirao svoj posjet Hrvatskoj, rekavši kako je s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović imao dobre razgovore te joj je uputio poziv za posjet Srbiji. Dodao je kako mu je žao što zbog ovog posjeta više napadaju nju nego njega. Na novinarska pitanja o govoru u Glini rekao je kako postoje “potpuno različiti pogledi na ono što se događalo”.

- Očekujete moju poniznost, ali je od mene nikad nećete vidjeti. Bio sam pristojan i na uvrede nisam odgovorio teškim rječima. Mi imamo različite poglede na povijest, ali to ne znači da ne trebamo živjeti zajedno - kazao je srbijanski predsjednik novinarima. Više je puta ponovio kako je “viđenje devedesetih godina kod Hrvata i Srba dijametralno različito, ali da to nije razlog da se ne govori o budućnosti”. Odgovarajući na novinarsko pitanje: “Misli li danas da Glina nije hrvatska?” Vučić je kazao kako je takva pitanja od novinara čuo bezbroj puta.

- Ovakvu hajku i harangu ni jedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju - rekao je.

- Teža je jedna rečenica nego kad netko nekome kuću spaljuje - rekao je Vučić optužujući novinare da su izmislili da je u Glini spominjao Veliku Srbiju.

Hrvatske građane pozvao je da za nekoliko mjeseci procijene je li poziv da dođe u Hrvatsku bio pametan ili ne, “odnosno hoće li Hrvati u Vojvodini i Srbiji živjeti bolje ili lošije”.

- Vrlo sam ponosan što se srpska delegacija ponašala racionalno, odgovorno i ozbiljno u trenutku koji zbog raznih razloga za nas nije bio lagan - rekao je srbijanski predsjednik te dodao: “U Srbiji neće biti histerije kao u Hrvatskoj, a onaj tko se toga ne bude pridržavao, imat će posljedica. Mislim da je to dobra poruka.”

Taoci prošlosti

Vučić je u selu Podgorje, nedaleko od Vrginmosta, posjetio srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost, gdje je u osnovnoj školi razgovarao s učenicima i profesorima te školi donirao deset laptopa. U tamošnjoj kinodvorani Vučić se susreo s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su mu izložili svoje probleme. Okupljenima u kinodvorani je poručio: “Sve što tražimo za vas Srbe ovdje - spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji.” Vučić je izrazio spremnost Srbije da financijski pomogne oko otkupa državnih stanova za tristotinjak Srba Hrvatskoj, “ali ne onima koji bi stanove preprodali, nego onima koji žele ostati živjeti u Hrvatskoj”.

Nakon povratka u Zagreb Vučić je posjet Hrvatskoj završio sudjelovanjem na svečanoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

- Građani Hrvatske i Srbije ne smiju biti zarobljenici i taoci prošlosti. Zbog tog razloga poštujemo i napor Vučića i Grabar-Kitarović da odnos prema prošlosti, posebno lošoj prošlosti, grade i upravljaju njime tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima, našim osjećajima i međusobnim odnosima - rekao je na skupštini predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Dijana PAVLOVIĆ/H
GLAVAŠEVIĆ: HRVATSKA JE PONIŽENA

Vučićev posjet Hrvatskoj u utorak je izazvao niz komentara i političkih ocjena saborskih zastupnika. “Hrvatska je ponižena. U Hrvatskoj boravi Aleksandar Vučić, čovjek koji dokazano nije naš prijatelj i nema dobre namjere prema Hrvatskoj, čovjek čije se jedine iskrene namjere ogledaju u njegovu huškačkom govoru u okupiranoj Glini 1995. pa onda u Skupštini Srbije kada je 2000. govorio kako želi mijenjati međunarodno priznate granice Hrvatske po velikosrpskim maštarijama”, poručio je saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević. Vučić, kaže, svoje riječi nikada nije povukao, a i danas prijateljuje s pravomoćno osuđenim vukovarskim krvnikom Veselinom Šljivančaninom te se postavlja kao njegov branitelj. “Takvog je čovjeka naša predsjednica, bez suglasnosti predsjednika Vlade, pozvala u Hrvatsku i tretirala ga kao uglednog gosta. U tome leži poniženje”, ustvrdio je Glavašević.

bez odgovora

SUSRET S NOVINARIMA PRETVORIO SE U SVAĐU

Možda ste propustili...