Dome slatki dome
VELJAČA I KUĆNE MAČKE

Mjesec mačjih ljubavnih jada
Objavljeno 8. veljače, 2018.
Teško ih je zadržati kod kuće, noću mijauču i traže da iziđu, a često pod prozorima slušamo mačje koncerte

U veljači počinjemo razmišljati o proljeću - dani postaju duži, u prirodi se primjećuju prve naznake buđenja, ptice i životinje postaju aktivnije. Veljača je vrijeme karnevala, a u veljači je i Dan zaljubljenih, popularno Valentinovo. U veljači se javljaju i mačke sa svojim ljubavim jadima. Teško ih je zadržati kod kuće, noću mijauču i traže da iziđu, a često pod prozorima slušamo mačje koncerte.

Cijele godine

No, što se mačaka tiče, ne priznaju one samo veljaču kao mjesec zaljubljenih. Često imamo slučaj da se mačke tjeraju i spremne su za parenje svakih deset do petnaest dana cijele godine. Tako učestalo ne daju mira svojim vlasnicima i vlasnicama. Često je slučaj da se mačka tek omacila, a već traži mačka. Tako se može maciti i do četiri puta godišnje. Sve to skupa zadaje brige i probleme vlasnicima, posebice ako stanuju na višim katovima stambenih zgrada, pa mačke uopće ne izlaze na ulicu, odnosno ne idu van. Problem je i ako se mačka stalno maci, mačići je iscrpljuju, a vlasnik ili vlasnica više ne znaju kamo bi s mačićima.

Mačka postaje spolno zrela u dobi između šest i dvanaest mjeseci, i onda počinju brige. Simptomi koji pokazuju kada je vrijeme za parenje jesu: pojačana želja za maženjem, izražen nemir, dizanje repa i valjanje, širenje pandži, prodorno zavijanje – mijaukanje kojim zove mužjaka. Kada se simptomi prvi put jave, vlasnici često i ne znaju o čemu se radi. Tada je najbolje mačku zatvoriti u stan na nekoliko dana (estrus traje od dva do četiri dana), i tako spriječiti kontakt s mačcima. Ako je jako nemirna i glasna, može joj se dati hormonska injekcija, pa se mačka za dan-dva smiri. Ako mačka dobije injekciju za sprječavanje tjeranja baš u trenutku estrusa, to sredstvo djeluje do tri mjeseca. Inače, injekcija u drugim uvjetima djeluje do šest mjeseci. S obzirom na to da su to injekcije na hormonskoj bazi, nisu baš preporučljive za stalnu ili doživotnu uporabu, jer mogu dovesti do različitih upala maternice i pojave tumora, pa je operacija neizbježna, ali i rizična.

Optimalna dob

Zato je najbolje rješenje mačku sterilizirati. To je operativni zahvat koji je najsigurniji za mačku, prihvaćen u svijetu, a i kod nas se sve više prihvaća. Operacijom sterilizacije mački se uklanjaju jajnici. Nakon toga mačka gubi nagon za parenjem, postaje mirnija i privrženija domu. Jedini je rizik moguće debljanje, ali se ne javlja u svih mačaka, no to se pravilnom hranidbom može staviti pod kontrolu.

Sam operativni zahvat nije za mačku previše traumatičan, te je već dva dana nakon operacije to ona naša stara mačka. Samo su priče da mačka prije sterilizacije mora imati jedno koćenje, odnosno parenje i leglo mačića. Optimalno je mačku sterilizirati u dobi od jedanaest mjeseci, no može i prije ili poslije.

Za operaciju sterilizacije treba se najprije dogovoriti u veterinarskoj ambulanti, jer mačku treba pripremiti tako da je se prestane hraniti desetak sati prije početka operacije, a zbog lakšeg podnošenja anestezije. Zahvat se obavlja pod općom anastezijom, a nakon operacije mačka mora još sat vremena ostati u veterinarskoj ambulanti zbog eventualnih nuspojava, te se nakon toga može odnijeti kući. Nakon osam do deset dana vlasnici trebaju mačku donijeti na vađenje konaca kojima je rana na donjem dijelu trbuha zašivena nakon operacije. Time su svi problemi trajno riješeni. Ako imate mačke, a ne želite se baviti uzgojem, što prije se odlučite za sterilizaciju ili kastraciju. Na taj način rješavate i sebi i mačkama sve probleme.M.Domes Čamagajevac, dr. vet. med. (Veterinarska ambulanta “Fury”)

Mačka postaje spolno zrela u dobi između šest i dvanaest mjeseci, i onda počinju brige

Mačje leglo

Ako niste ništa poduzimali protiv mačje trudnoće, morate znati da mačka nosi mačiće oko 65 dana, omaci od četiri do šest mačića, koji su gluhi i slijepi. Progledaju i pročuju s deset dana. U početku samo sisaju majčino mlijeko, a poslije se mogu početi dopunski hraniti razvodnjenim mlijekom. Sasvim se osamostale za osam tjedana. Tada ih se može udomiti, odnosno odvojiti od mame mačke.

S mužjacima lakše

Ako imate mužjaka, problemi oko parenja rješavaju se jednostavnije. Za razliku od ženke, mužjaci su u doba parenja agresivni, skloni tučnjavi, lutanju, skitnji, ispuštanju neugodna mirisa kojim obilježavaju teritorij po stanu i po dvorištu, te se uglavnom vraćaju kući izranjavani. Zato se preporuča mačka kastrirati, i to najranije u dobi od devet mjeseci, nikako ne prije, ali poslije nije problem. Operacija kastracije također se izvodi pod općom anestezijom, a također jedan sat nakon operacije mačak ide iz veterinarske ambulante svojoj kući. Kod mačkova nema vađenja konaca naknadno.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

NE MORA BITI NI ZAHTJEVNO NI SKUPO

Idealno vrijeme za uređenje vrta

Najčitanije iz rubrike