Kultura
NOĆ MUZEJA U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA

Ekshibicionistički nastupi požeških športaša
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

POŽEGA

Ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić najavila je dva programa u ovome tjednu. Prvi je gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom “Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih”. Prvi put ova izložba, koju su do sada imali vidjeti posjetitelji u Zagrebu, u svom postavu ima i prikaz zvukova prirode kojih se neki sjećaju iz djetinjstva - kukci pjevači, hrastove strizibube, bogomoljke, pipe, mravi i njihov sustav uz pomoću kojega pjevaju i komuniciraju međusobno, rovac, poljski šturak, vodena stjenica. Prirodoslovni muzej u Zagrebu ima gotovo 600.000 primjeraka kukaca, a u Požegi je izloženo oko 1200.

- Prikazujemo naše najznačajnije i glavne kukce pjevače kako se glasaju, koje dijelove tijela pritom koriste, koriste li pri proizvodnji zvuka i druge strukture. Oblikovali smo sedam kipova kukaca na kojima pratimo dijelove tijela kojima proizvode zvukove – istaknula je autorica izložbe, dr. sc. Iva Mihoci, koja je s kolegom biologom Petrom Crnčanom i predstavila izložbu na otvorenju.

Za petak, 26. siječnja, od 18 sati pa do jedan sat iza ponoći, ispred i u izložbenim dvoranama održavat će se Noć muzeja s nekoliko glavnih tema. Ispred muzeja pod šatorom bit će prikazani videoradovi obiteljskih športskih albuma Požežana pod nazivom “Sport nekada”, a uz ekshibicionističke nastupe športaša i prezentacije športova u Požegi, saznat ćemo što je šport danas. U “Navijajmo zajedno” u šatoru će biti izravni prijenos polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva. Za 22 sata planiran je koncert No Jazz Banda iz Osijeka.

U izložbenim dvoranama može se pogledati izložba “Zvukovi kukaca...”, te sudjelovati u radionicama za najmlađe “Radimo kao mravi”. Pod nazivom “Volimo vas” bit će dodijeljena priznanja prijateljima, donatorima i sponzorima muzeja, a posjetitelje očekuju i retrojela koja će sami donijeti. AGM Kruna

Možda ste propustili...

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

Najčitanije iz rubrike