Svijet
SPOR S GRČKOM TRAJE 25 GODINA

Makedonija mijenja ime u Republika Nova Makedonija?
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Prema pisanju grčkih medija, grčka i makedonska vlada dogovorile su se da Makedonija promijeni ime u "Republika Nova Makedonija". Taj prijedlog bio je na stolu godinama, još od službenog izbijanja spora 1991. godine, ali do nedavno, s obzirom na to da je na vlasti bila nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, makedonska strana to je odbijala. No, sada je službeno dogovoren novi naziv države "Republika Nova Makedonija" ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba imena navedena su i u verzijama na engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je "suvremeni makedonski jezik" naziv državljanstva i nacionalnosti na makedonskom je "makedonsko/makedonska" dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”. Kako navodi jedan albanski portal, građani će se na makedonskom i dalje zvati Makedonci, dok će se na engleskom zvati "Etnički Makedonci", a na grčkom “Slavomakedonci”.

Grčki portal Proto tema spominje kako je “upadljivo” to što je navodni dogovor objavljen baš u srijedu, kada je zamjenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u posjetu Ateni radi razgovora s vodstvom Ministarstva vanjskih poslova Grčke. S druge strane, jedan se albanski portal u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju navodno službenog teksta, poziva na “pouzdane grčke izvore”.

Novi naziv crkve bio bi “Nova makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija”, osim na grčkom, na kojem se ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije - Ohridska arhiepiskopija”. Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo “Makedonci”, ali na makedonskom i engleskom će biti “grčki Makedonci”.

U skladu sa sporazumom iz 1995. godine, Grčka je pristala na privremeni naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" dok se spor ne riješi, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridruži NATO-u ili Europskoj uniji. Grci su vrlo osjetljivi kad je riječ o pitanju imena i kasnije ovog mjeseca planirani su skupovi na sjeveru Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumijevao upotrebu imena Makedonija.

Međutim, Atena navodi da sada postoji mogućnost da se spor riješi nakon izbora umjerenije vlade u susjednoj zemlji. Inače, Grčka i Makedonija trebaju, kasnije tijekom siječnja, održati novu rundu pregovora s posrednikom UN.

Vuk TEŠIJA
Bez službene potvrde

Grčki list “Katimerini” objavio je kako je vlada u Ateni odbacila spekulacije medija na albanskom da je postignut napredak u sporu oko imena Makedonije i da je dogovoreno da Makedonija promijeni ime u “Republika Nova Makedonija”. “Katimerini” u online-izdanju prenosi izjavu glasnogovornika grčke vlade Dimitrisa Canakopulosa da Atena odbija sudjeolovati u spekulacijama o razgovorima o imenu te zemlje. “Nismo zainteresirani za brojne spekulacije u vezi s pregovorima o imenu, već da nastavimo pregovore na ozbiljan način, tako da u sljedećih nekoliko mjeseci možemo doći do rješenja za problem koji nas prati 25 godina”, kazao je Canakopulos, odgovarajući na navode medija na albanskom da je postignut dogovor da Makedonija promijeni ime u “Republika Nova Makedonija”.

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike