Novosti
STRANKA PREDUHITRILA OPTUŽENOG ZA NASILJE U OBITELJI

HDZ izbacio Tomaševića, ali ostaje požeški župan
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević protiv kojeg je DORH podignuo optužnicu zbog nasilja u obitelji u utorak je objavio kako napušta stranku, ali ne i poziciju župana. U priopćenju za javnost izvijestio je da će podnijeti zahtjev za istupanje iz HDZ-a dok se ne završi sudski proces koji se vodi protiv njega. Međutim, Predsjedništvo stranke ga je preduhitrilo i u utorak predložilo njegovo bezuvjetno isključenje iz stranke.

“Protekla tri mjeseca kroz razne medije protiv mene je iznesen niz netočnih informacija te su mi se dodjeljivali razni epiteti. Svjestan sam da je moja obiteljska situacija, u kojoj sam se našao, dovela do toga da je postala veliko opterećenje kako za mene, tako i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Žao mi je što moja, kako uža, tako i šira obitelj, a pogotovo moja supruga i djeca, kao i ja osobno, prolazimo kroz ovo teško razdoblje te im se zbog toga ispričavam i vjerujem da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas uspjeti ove nedaće zajednički prebroditi. Hrvatska demokratska zajednica je moja jedina stranka, koju sam zajedno stvarao, kao utemeljitelj, hrvatski dragovoljac i general Hrvatske vojske, a na dužnosti župana, na kojoj se nalazim trenutno, provodio sam sve one aktivnosti za dobrobit kako domovine Hrvatske, tako i moje Požeško–slavonske županije”, napisao je Tomašević te dodao: “Hrvatsku demokratsku zajednicu mogu slobodno nazvati mojom drugom obitelji, gdje sam stekao velik broj prijatelja i upoznao mnoge uglednike u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujem stanovnicima Požeško-slavonske županije i svim glasačima koji su me izabrali na ovu časnu dužnost župana koju obnašam i koju ću obnašati u idućem razdoblju u vašem interesu, sve dok mi vi budete davali potporu.” U priopćenju je istaknuo i kako se nakon isteka sudskog procesa nada povratku u HDZ te je dodao kako ta stranka i njezini koalicijski partneri i dalje ostaju na vlasti u Požeško-slavonskoj županiji “na temelju izbornih rezultata.”

Zahvalio je i svim županijskim vijećnicima, saborskom zastupniku te gradonačelnicama, gradonačelnicima i načelnicima općina na dosadašnjoj suradnji, a vjeruje i da će njihovu potporu kao župan imati i u idućem vremenu te zajednički provoditi one programe i projekte koje su zacrtali u planu razvoja. AGM Kruna/D.Pav.

HDZ: ODABRAO JE KRIVI PUT

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a 21. prosinca donijelo je jednoglasni zaključak da Alojz Tomašević podnese ostavku na mjesto župana, a 9. siječnja Predsjedništvo je odlučilo o pokretanju stegovnog postupka protiv njega pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a te predložilo bezuvjetno isključenje iz stranke. “Alojz Tomašević odabrao je krivi put na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana - realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala”, priopćeno je u utorak iz HDZ-a.