Sport
SUPARNIK HRVATSKIH RUKOMETAŠA NA EP-u: ISLAND (14. SIJEČNJA)

Sportsko čudo sa sjevera Europe
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Priču o svjetskom sportskom čudu Islanđani su zapravo počeli graditi kroz rukomet. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine igrali su finale koje je pratilo 90 posto stanovnika toga otoka. Naravno, dolaskom na veliku scenu nogometaša, koji su na Europskom prvenstvu u Francuskoj proslavili “huku” i kasnijim plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, rukometna reprezentacija spuštena je ipak na “mjesto broj dva” koje im zasluženo pripada. Zapravo, sudar rukometnih reprezentacija 14. siječnja bit će svojevrsna uvertira sudaru nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda 26. lipnja u Rostovu.

Najveći uspjeh na Europskim prvenstvima rukometaši Islanda zabilježili su u Austriji 2010. kada su osvojili broncu. Podbacili su na posljednjem EP-u u Poljskoj kada nisu prošli skupinu u kojoj su također igrali s Hrvatskom. Zanimljivo, debi na Europskim prvenstvima imali su 2000. u Hrvatskoj.

Poseban ugled u Europi imaju islandski rukometni treneri. Vodi ih Geir Sveinsson, koji je na klupu Islanda sjeo s one bundesligaške Magdeburga. Spoj je to mladosti i iskustva. Nema više legendi poput Stefanssona, Peterssona ili Snorri Gudjonssona, ali tu je i dalje na lijevom krilu Valur Sigurdsson. Već mu je 38. na leđima, a i dalje je brz. I dalje je na njihovim vratima Bjorgvin Gustavsson. Njegova plava kosa u stilu Domagoja Vide također je jedan od zaštitnih znakova islandske rukometne reprezentacija. Gustavsson se nakon godina “pečalbe” prošle godine vratio u domaći Haukar. Neće dugo, već sljedeće godine će u danski Skjern. Ipak, prvo ime islandske reprezentacije je odlični srednji vanjski Aron Palmarsson. Čim je organizacija igre Barcelone povjerena njemu, jasno je o kakvom se igraču radi. Na lijevom krilu su uz Sigurdssona, Elisson iz Fuchse Berlina i Sigurmannsson iz Pick Szegeda. Na desnom zvučni po prezimenu, ali ipak manje poznati Gunnarsson. Ligu prvaka u Kristianstadtu igraju pivot Arnarsson i lijevi vanjski Gudmundsson, u Nantesu desni vanjski Hallgrimsson, a u Aalborgu Palmarssonova alternativca Smarason. Znači, reprezentacija je to u kojoj se točno zna “tko je majstor, a tko je na miješalici”. Premda sjeverni mentalitet ne pozna status zvijezda.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...

LUDA ZAVRŠNICA U LIGI ZA OSTANAK

Nakon posljednjeg kola treba dobar matematičar

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

DRUGI ČIN FINALA DOIGRAVANJA KOŠARKAŠA

Osječani ne žele kraj serije, nego opet ići u Rijeku

Najčitanije iz rubrike