Kultura
25. IZ CIKLUSA TRIBINA NA TEMU INOZEMNE CROATICE

Gošća Požežanka Lana Derkač
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira 25. iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice, gošća je književnica i urednica Lana Derkač, a voditeljica dr. sc. Željka Lovrenčić. Na tribini će se (11. siječnja) govoriti o književnome i uredničkome radu Lane Derkač, životu u rodnoj Požegi, gostovanjima na pjesničkim festivalima širom svijeta, poznanstvima s inozemnim književnicima i urednicima, prijevodima njezinih knjiga na strane jezike te suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni.

Lana Derkač (1969.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je te uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim pjesničkim festivalima i književnim događanjima, kao što su Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Stih u regiji (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija), Kritya (Indija), Sajam knjiga u Guadalajari (Meksiko), Lirikonfest (Slovenija), International Poetry Meeting (Cipar), Festival international et Marche de Poesie Wallonie – Bruxelles (Belgija), Festival Internacional de Poesia u Granadi (Nikaragva), Mediteranski pjesnički susret u Mdiqu (Maroko), Stockholm International Poetry Festival (Švedska), Međunarodni festival slavenske poezije u Tveru (Rusija), Ratkovićeve večeri poezije (Crna Gora) i dr. Tekstovi su joj prevođeni na osamnaest jezika, i to na engleski, španjolski, francuski, arapski, švedski, njemački, talijanski, ruski, poljski, mađarski, češki, albanski, makedonski, oriški, malajski, rumunjski, bugarski i slovenski.

U suradnji s Davorom Šalatom uredila je izbor iz svjetske poezije, Kairos u Zagrebu, u povodu Međunarodnoga pjesničkog festivala u Zagrebu. Suurednica je i jednoga izbora iz svjetske književnosti, Third Word, Post-Socialist Poetry, koji je uredila s indijskim piscem Thachomom Poyilom Rajeevanom, a tiskan je u Indiji. N.Vek.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike