Kultura
PROGRAM POSVETE 90-GODIŠNJICI ROĐENJA VLADIMIRA REMA

Pionirski pothvat Brođana: Remov opus prva je digitalizirana građa jednog modernog hrvatskog pisca
Objavljeno 8. prosinca, 2017.
Nije još svih 28 naslova webovski dostupno, dragocjeno je objavljivanje četiri zbirke pjesama

SLAVONSKI BROD - DHK, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Gradska knjižnica Slavonski Brod održali su program posvete 90-godišnjici rođenja oca istočnohrvatske književne kulture druge polovine XX. stoljeća, pjesnika, publicista i povjesničara Vladimira Rema (Slavonski Brod 1927. - Slavonski Brod, 2011.).

U uvodnom je dijelu programa šef katedre za hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, prof. Goran Rem održao predavanje “Hrvatska književnost XX. st. i istočnohrvatski književni prostor”, podvukavši značaj cehovskih književničkih glasila i njihova mijenjanja, u luku od vinkovačke Revije iz 50-ihih, Glasa mladih, osječke Revije, pa sve do bienalnog zbornika kojega se aktualno predstavlja, naslovljena Književna riječ. U zborniku, dodao je predsjednik Ogranka Mirko Ćurić, marom dinamičnog urednika Franje Nagulova čitamo i mlade, tj. - sjajni talent 19-godišnjakinje Anamarije Mutić iz Požege, 22-godišnjakinje “goranovske” Mateje Jurčević iz Vinkovaca te godinu starije “drenovačke” Paule Ćaćić iz Županje... Slavonski je prostor polje visoke lirske kulture, zaključio je Rem.

Program je tom prilikom svečano objavio pionirski pothvat brodske knjižnice: riječ je o webovskom postavljanju opusa Vladimira Rema, prve digitalizirane građe jednoga modernog hrvatskog pisca, u povjesničarskom smislu – suvremenika, stvaraoca čija su autorska prava aktivna.

Ravnatelj je knjižnice Ivan Stipić stoga zahvalio supruzi pokojnoga pisca, gospođi Jasenki Rem, na davanju suglasnosti za spomenuti projekt. Napomenuo je da nisu još svih 28 naslova webovski dostupni, ali, svakako, i to im je simbolički dragocjeno, objavili su sve četiri zbirke pjesama svojega i suvremenog i povijesnog sugrađanina.

U tonu posvete i poezije održan je i drugi dio programa, u kojem su svoja autorska čitanja posvetili Remu članovi DHK: Brođanka Ružica Martinović Vlahović blagdanskom prozom toplog obiteljskog sjećanja, potom doajeni istočnohrvatske književne scene - Đakovčani Franjo Džakula, pjesmama Bijeg, Ima dana i Nas dvojica te Adam Rajzl pjesmama Noć i Lice, i Novogradiščanin Ivan Slišurić, pjesmama Svetkovanja te Uranak.

Nastupio je i Josip Palada, inače autor lektirskog naslova Miris majke, a dugogodišnji suradnik Vladimira Rema i sudionik u stotinama i ne tako davnim, kazao je, slavonskim tribinskim nastupima. Reminiscirao je na doba kada je Rem punio književničkim skupnim posjetima i najmanje slavonske zaseoke, tamo tijekom šezdesetih i sedamdesetih…dolascima Bore Pavlovića, Tadije, Cesarića, Valenta Benošića, Hinka Zlomislića… da bi to bilo okrunjeno 1981. osnutkom tada prvog i još više od desetljeća - jedinog ogranka - središnje hrvatske književničke organizacije – Društva hrvatskih književnika.

Ukupni je program imao i punu pozornost akademskog Broda, naime brodska ispostava Fakulteta za odgoj i obrazovanje Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zahvaljujući dekanu prof. dr. sc. Damiru Matanoviću i prodekanici prof. dr. sc. Emini Berbić Kolar, objavila je svoj potpis na trajnoj inicijativi njegovanja imena Vladimira Rema u brodskoj kulturi i urbanosti, napose – u djelovanju i same Gradske knjižnice.

Mirko je Ćurić, dopredsjednik ukupnog današnjeg DHK, vodio program do najsvečanijeg dijela programske posvete: akustične izvedbe dviju uglazbljenih Removih pjesama. Duo Sanja&Joco izveli su skladbe Djevojci u jesen i Jedna se bludnica zove Marija, a ozračje šansone ispunilo je fluidom nostalgije i sentimenta brodsku gradsku knjižnicu i izazvalo akademsku, umjetničku i građansku brodsku publiku na buran i dirljiv pljesak. N.Vekić

Nisu još svih 28 naslova webovski dostupni, ali simbolički dragocjeno je i objavljivanje sve četiri zbirke pjesama.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike