Učionica
MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017. PROSLAVLJEN U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

"Odnekud dolaze sanjari: Književno djelo Stjepana Tomaša"
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Od 16. listopada do 9. studenoga 2017. u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bila je postavljena izložba "Odnekud dolaze sanjari: književno djelo Stjepana Tomaša".

Izložba je postavljena u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2017. i druga je iz ciklusa "Zavičajne priče" koji je Knjižnica pokrenula kako bi se promovirala zavičajna zbirka, skrenula pažnja i potaknulo zanimanje za Osječane o kojima šira javnost malo zna, a koji su svojim radom upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske. Ovom su prilikom bila izložena književnikova djela koja posjeduje GISKO, kao i fotografije i književne nagrade koje je ustupio sâm autor. Život i književno djelo Stjepana Tomaša prikazani su i na šest tiskanih plakata pod nazivom: "Slika koja svira", "Sveti bunar motiva i likova", "Provincija je stanje duha", "Mali čovjek u vrtlogu povijesti", "Tamna strana odrastanja" i "Na kazališnim daskama". Stjepan Tomaš hrvatski je književnik rođen u Novoj Bukovici 2. siječnja 1947. godine. Živi i radi u Osijeku. Piše romane, drame, kratke priče, pripovijetke i radijske drame za djecu i odrasle. Književnim se radom bavi od 1971. godine.

(Svjetlana Mokriš, Ljiljana Krpeljević)

Slavonija i Baranja – književna inspiracija

Slavonija i Baranja su Tomaševa književna inspiracija. Usprkos ljubavi prema rodnome kraju, svjestan je da su ovi prostori provincijalni te je provincija tema koja će ga dugo opsjedati, i to ne samo ona geografska, nego i duhovna provincija. Tako u svojim djelima, počevši od „Građana u prvom koljenu“ portretira čitav niz provincijalnih likova i uočava tjelesno i duhovno propadanje čovjeka u provinciji, osobito onoga koji u sebi još uvijek nosi rudimente seoskoga mentaliteta.

Možda ste propustili...

MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Radionica „Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas“

SENAT SVEUČILIŠTA U OSIJEKU DAO SUGLASNOST FDMZ-U OSIJEK

Osniva se Sveučilišna poliklinika Mursa za dentalnu medicinu

NOVA SKUPINA ERASMUS+ STUDENATA NA RAZMJENI NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

U zimskom semestru sveučilište ugošćuje 42 inozemna studenta iz 13 zemalja svijeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva