Novosti
ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Manolić: Todoriću, Kutli i Guciću 50 posto menadžerskih kredita
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Predsjednik druge vlade RH Josip Manolić svjedočio je u utorak pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom za Agrokor te ustvrdio da su, kada je Franjo Gregurić postao predsjednik vlade, otvorena vrata privatizaciji bez kontrole te je kazao da ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kada su bili na pozicijama.

Ustvrdio je, upitan kako je Ivica Todorić u tri, četiri godine početkom '90-ih uspio pokupovati tolika poduzeća, da odgovore na pitanja o usponu Agrokora treba tražiti kod vlade demokratskog jedinstva koju je vodio Valentić, a što se tiče Gregurićeve uloge kazao je da je imao dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji.

Odgovarajući na pitanja Milijana Brkića (HDZ), Manolić je rekao da nije Stjepan Mesić, nego on predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede u prvoj vladi, jer ga je smatrao uspješnim biznismenom, ali je Todorić odustao, jer se s Franjom Tuđmanom razišao na pitanju strategije razvoja poljoprivrede. Prema njegovu mišljenju otpada i teza da je Ante Todorić financirao HDZ, jer nije mogao financirati nikoga s obzirom na to da je bio privatnik koji je proizvodio i uvozio cvijeće.

Kazao je i da kasnije, kao predstojnik SZUP-a, nije dobivao nikakve predstavke i pritužbe na temu Agrokora. Pojasnio je da ga na toj dužnosti nije zanimalo gospodarstvo, nego obrana zemlje. Odbacio je i tumačenja da je projekt privatizacije osmislila UDBA, rekavši da "ni jedna obavještajna služba nije tog dometa".

Manolić je pozitivno odgovorio na pitanje je li PBZ za vrijeme direktora Martina Katičića bio "bankomat HDZ-a". "Mislim da je to – to", rekao je Manolić, dodavši da se slaže s tvrdnjama bankarskih stručnjaka da su Todorić, Kutle i Gucić bili korisnici 50 posto menadžerskih kredita. Ustvrdio je i da su krediti koji su se nenamjenski trošili bili mrlja našeg gospodarstva, jer su se za njih prijavljivali ljudi koji su tvrdili da će ulagati u razvoj, ali su novac trošili za osobne potrebe, dok su im garancija bili objekti koji se kupuju, što je "pomalo lopovluk".

Čelnik nekadašnje Agencije, odnosno Fonda za privatizaciju Milan Kovač, izjavio je tijekom svjedočenja pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor kako nikada nije bio izložen pritiscima dok je bio na čelu Fonda, kao i da nikada nije bio u kontaktu s Ivicom Todorićem.

"Nisam nikada imao čast upoznati ni Ivicu ni Antu Todorića, nije mi bilo poznato njihovo poslovanje, niti je za mog mandata prodana ijedna dionica tvrtki u portfelju Agrokora", odgovorio je Kovač na upit Mostova zastupnika Nikole Grmoje.

Na upit Milijana Brkića je li ikada bio izložen pritiscima predsjednika Franje Tuđmana ili vlade, Kovač je odgovorio negativno. "Meni se čini da je ovo povjerenstvo osnovano da se preispita HDZ, a ne Agrokor", požalio se Kovač.

Tijekom sjednice zaiskrilo je između Grmoje i Kovača nakon što ga je Grmoja optužio da je bio u Nadzornom odboru tvrtke Razvitak dok se tamo događao, kako je kazao, "kriminal epskih razmjera". "Dopustili ste pljačku Razvitka na koju niste reagirali", vikao je Grmoja, ustavši u namjeri da napusti sjednicu. Kovač mu je odgovorio da je Razvitak tada bio u stanju gorem nego danas Agrokor i da su spasili što se spasiti da. "Gospodine Grmoja, trebali biste imati malo dostojanstva prema zastupnicima koji su 14 godina ovdje sjedili. Ja sam '91. u potkrovlju s lovačkim puškama čuvao Sabor, vi ste dva petka u Saboru i kao da ste svu pamet popili", kazao mu je Kovač, dodavši da ne može tako galamiti na njega.

Posljednji svjedok je bio Ivan Penić koji je 1993. imenovan za predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, a dvije godine poslije postao je ministar privatizacije i upravljanja državnom imovinom. Penić je rekao kako se ne sjeća da je neka tvrtka koja je u sklopu Agrokora privatizirana u njegovu mandatu. Dodao je i da predsjednik Tuđman na njega nije vršio nikakav pritisak.Hina/V.T.

PREDSJEDNICA PODUPIRE NASTAVAK RADA ISTRAŽNOG POVJERENSTVA

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak da saborsko istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona. Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske Vlade koja, pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju povjerenstvo istražuje. "Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu", rekla je Grabar-Kitarović.

SDP NAJAVLJUJE DA ĆE USKORO TRAŽITI IZMJENE “LEX AGROKORA”

SDP-ov član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras najavio je u utorak da će ta stranka uskoro u proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona kolokvijalno poznatog kao "lex Agrokor", kojima žele oduzeti mogućnost američkim fondovima da rasprodaju Agrokor, kako najvrednije hrvatske kompanije ne bi završile "u tko zna kojim dijelovima svijeta".

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama