Kultura
ZAVRŠEN 3. INBOOK U VINKOVCIMA

Svi su na društvenim mrežama, a ondje prestaje svaka naša intima!
Objavljeno 1. rujna, 2017.
Sablić Tomić: Pogled u vašu intimu vrlo je osoban pogled, treba ga čuvati

VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održana je posljednja večer ovogodišnjeg InBooka, na kojoj je gošća bila prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, a govorilo se o ženskom književnom identitetu i suvremenoj (auto)biografskoj prozi.

- Uvijek me zanimalo mogu li istražiti granice autobiografije. U knjizi “Dnevnik nevidljivog” (suautor je fotograf Davor Šarić, nap. a.) pokušala sam odgonetnuti što je to intimno, tražila sam intimu kod hrvatskih književnika i književnica, no nisam je mogla pronaći. Tada sam pokušala otkriti što se podrazumijeva pod intimom. Svaki sam dan bilježila nešto što je samo u mojoj glavi. To je zanimljiva vježba pišete li nešto intimno. Jedan od žanrova autobiografije je i putopis, jer bilježite ono što vidite dok putujete - rekla je Helena Sablić Tomić. Njezina knjiga “Skriveno u oku” priče su o gradovima u kojima je čitatelj uvučen u složen suodnos objekta, prostora, stvarnosti, sjećanja i osjećaja.

- Jesu li bitne sjajne građevine, ambijenti, neke skrivene pukotine, oronule fasade ili duh koji svatko od nas osjeća različito - pita se Sablić Tomić, upozoravajući kako mi konstantno zaboravljamo svoju privatnost, jer su svi na društvenim mrežama, gdje prestaje svaka intima.

- Provela sam kulturološko istraživanje kako rekonstruirati nekoga koga ne poznajem samo kroz njegov profil na Instagramu. Začudila sam se što sam sve mogla iščitati o toj osobi. Kada sam to zapisala i pokazala toj osobi, nije mogla vjerovati. Pogled u vašu intimu vrlo je osoban pogled i treba ga čuvati, a ne dijeliti. Kada ostanete bez toga, nemate više ništa, nemate ni jedan spomenar jer je vaša priča javna, sve ste ispričali preko društvenih mreža. To je ono o čemu bi mlađe generacije trebale razmisliti kada izlažu svoju intimu na društvenim mrežama. Književnici do 2000. nisu ni razmišljali o intimi, nego je bitno bilo privatno i bitno je bilo javno. Nas ne zanima masa, nego elita. Mene zanima elitizam, TKO će biti moj čitatelj. Da me zanima masa, pisala bih blogove - poručila je Helena Sablić Tomić.

Nakon razgovora, večer je zaključena filmom Helene Sablić Tomić “Bogdan Mesinger: Traganje za obiteljskim vrijednostima”.

- Motiv za nastanak filma bio je vidjeti kako je jedna obitelj uspjela nadvladati prostor, vrijeme, ideologije i ostati ipak povezana, bez obzira na to tko počiva na kojem groblju - rekla je autorica.

Književno-filmskoj večeri nazočio je i 87-godišnji prof. Bogdan Mesinger, hrvatski književnik i likovni kritičar, rođen u Šidu 1930.

- Sjećam se svojih nekadašnjih boravaka u Vinkovcima. Došao sam 1941., nakon osnovne škole, koju zapravo nikada nisam završio jer je bio rat. Škola je bila prekinuta i svima je “poklonjena” školska godina. Ja sam tada bio učenik 4. razreda osnovne škole. Prva škola koju sam završio bila je plesna škola u prostoru sadašnje Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Tu sam, u plesu, prvi put zagrlio djevojku - dodao je Mesinger, na što je publika reagirala smiješkom. Prof. Mesinger donio je obiteljski spomenar, kao i najstariji sačuvani, njegove bake iz 1890.

Više nego zadovoljne InBookom su i organizatorice Mia Filipov i Martina Ivanko, jer je posjetitelja bilo mnogo više nego proteklih godina, a to im je poticaj za sljedeću godinu.

Mario KOKAJ

Helena Sablić Tomić

književnica i znanstvenica

Nas ne zanima masa, nego elita. Mene zanima elitizam, TKO će biti moj čitatelj. Da me zanima masa, pisala bih blogove.

Nakon razgovora, večer je zaključena filmom Helene Sablić Tomić “Bogdan Mesinger: Traganje za obiteljskim vrijednostima”.

intime

KOD HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA NEMA

Možda ste propustili...

MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

Najčitanije iz rubrike