Svijet
VUČIĆEV INFORMER ZVONI NA UZBUNU:

Republika Srpska morat će nestati
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

I inače sklon suludim teorijama zavjere protiv svega srpskog, srbijanski tabloid Informer, koji slovi za neslužbeno glasilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavio je tekst pod naslovom "Pakleni plan SAD-a! Ruše prugu od Soluna do Budimpešte, a Srpska mora nestati”.

Misli se tu na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, osim Federacije Bosne i Hercegovine koja zauzima 48 posto teritorija Bosne i Hercegovine.

U novu teoriju zavjere ponovno su upetljali i pomoćnika američkog državnog tajnika Briana Hoyta Yeea koji je, prema tvrdnjama Informera, zadužen za sprječavanje stvaranja osovine Srbija-Rusija-Kina. Prema Vučićevom tabloidu, Yee bi trebao biti imenovan veleposlanikom SAD-a u Makedoniji te bi iz Skopja trebao koordinirati rad američkih tajnih službi na zapadnom Balkanu koje imaju zadatak da spriječe povezivanje luke Pirej koju su kupili Kinezi s Budimpeštom. Naime, kineski cilj je brzom prugom od Soluna do Budimpešte transportirati svoju robu. Srbija je već ušla u projekt gradnje svoje dionice, ali ključni dio je kroz Makedoniju koji će Amerikanci opstruirati, tvrdi Informer.

Treći je zadatak uništiti Republiku Srpsku i ekspresno pripremiti Makedoniju za članstvo u NATO-u, piše list.

- To će biti najbrže pristupanje neke zemlje ovom vojnom savezu, pogotovo zemlje koja ni vojno, ni politički, ni ekonomski ne ispunjava osnovne uvjete za pristup Savezu. Iza svega je, naravno, geostrateški interes američkog pozicioniranja u ovom dijelu Europe, navodi list.

Informer, pozivajući se na tabloid Alo, piše kako je upravo Yee najzaslužniji za uspostavu makedonsko-albanske koalicije koja je na vlasti u Makedoniji na čelu sa Zoranom Zaevom te strahuje da njegov novi aranžman neće biti u interesu Srbije. Informer posebno dramatično piše o navodnom Yeejevom trećem zadatku koji je vezan uz ukidanje Republike Srpske. No, ipak se nada kako do toga neće doći, jer “SAD nema mehanizme da osim silom promijeni volju srpskog naroda u RS-a”.

Također, iz Skopja će se koordinirati i aktivnosti na definitivnom odvajanju Kosova od Srbije - ističe izvor blizak diplomatskim kanalima jedne velike istočne zemlje za Informer.

- Ako je točna informacija da Yee dolazi za veleposlanika u Makedoniju, onda to definitivno znači da je ključni cilj da Makedonija što prije uđe u NATO i da se time što prije cijela ta linija NATO-a, nakon ulaska Crne Gore, i preko Kosova za koje isto postoji plan da uđe jednog trenutka, poveže i da se praktično preko Bugarske poslije iziđe na Crno more. Time bi se potpuno zatvorio krug NATO-a na prostoru Balkana. Točnije, time bismo mi bili potpuno okruženi i u budućnosti bi bili realizirani glavni strateški politički ciljevi NATO-a vezani uz Rusiju i vezani uz strateške ciljeve Kine koji se tiču njenog nastupa na jugu Europe - objašnjava srpski diplomat Zoran Milivojević.

Eduard SOUDIL
BRIAN HOYT YEE PRATI STANJE NA BALKANU DVA I POL DESETLJEĆA

Karijera američkog diplomata Hoyta Yeea povezana je s Balkanom gotovo dva i pol desetljeća. Iz prvog reda promatrao je neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. pratio je pripremu Daytonskog sporazuma, 1999. sjedio je u uredu Javiera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u financijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju. U ožujku je u Prištini razgovarao s Hashimom Thacijem, poslije čega je prijedlog za formiranje kosovske vojske skinut s dnevnog reda. U svibnju je posjetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu. Istog mjeseca u Albaniji je razgovarao s političkim liderima, poslije čega su se svi složili da idu na izbore. Tijekom tog putovanja susreo se i s Aleksandrom Vučićem i Sašom Jankovićem u Beogradu.

Možda ste propustili...

SLOBODARSKA STRANKA VEĆ JE GODINU DANA NAJPOPULARNIJA U DRŽAVI

U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima

Najčitanije iz rubrike